Foto: fakt.pl

ANALIZĂ | Alegeri prezidenţiale cruciale în Polonia. Actualul preşedinte Andrzej Duda vs. primarul liberal a Varşoviei, Rafal Trzaskowski

Polonezii votează duminică în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Concurenţi sunt conservatorul Andrzej Duda, actualul preşedinte, şi primarul liberal a Varşoviei, Rafal Trzaskowski.

BBC, citat de Mediafax, spune că scrutinul va fi crucial pentru modelarea viitorului ţării şi a relaţiilor sale strânse cu Uniunea Europeană cel puţin pentru următorii ani.

Dacă este reales preşedintele actual Andrzej Duda pentru încă un mandat de cinci ani, aliaţii săi – guvernul nationalist şi partidul conservator Lege şi Dreptate – vor continua politicile social conservatoare şi eforturile de a controla instituţiile statului, reforme ale justiţiei care au atras critici dure din partea UE. Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a promis că, dacă va câştiga, va susţine minorităţile şi va bloca încercările guvernului de a politiza sistemul judiciar care atacă valorile democratice.

Ambii bărbaţi au viziuni distincte pentru viitorul Poloniei. Preşedintele Duda, în vârstă de 48 de ani, este de profesie avocat. A obţinut o victorie surprinzătoare în 2015, din postura de reprezentant al aripii tinere, moderate a partidului Lege şi Dreptate, care a pierdut un şir de alegeri cu un candidat de forţă al partidului, Jaroslaw Kaczynski. Este un romano-catolic , e conservator social şi vrea să apere modelul tradiţional de familie.

Mulţi polonezi îl văd ca pe cel care i-a scos din sărăcie, pentru prima dată de la sfârşitul comunismului în 1989, mai ales în sate şi oraşe mici, unde preşedintele Duda a obţinut majoritatea absolută a voturilor în primul tur al alegerilor în urmă cu două săptămâni. Este susţinătorul programul 500+, prin care familiile primesc 110 euro pe lună pentru fiecare copil până la vârsta de 18 ani. Pe de altă parte, a promis să protejeze familiile poloneze de ceea ce el numeşte o „ideologie LGBT” importantă.

Nu există educaţie sexuală în şcolile de stat poloneze. În schimb, studenţii au cursuri de „educaţie de viaţă în familie”, pe care le fac preoţi sau călugăriţe şi care pot include educaţia sexuală.

Preşedintele Duda este, de asemenea, un susţinător al modificărilor legislative propuse de guvern pentru a prelua controlul sistemului judiciar şi al presei, spune BBC. Radioul public polonez, televiziunea poloneză sunt obligate prin statutul lor să prezinte o acoperire echilibrată a evenimentelor politice. În schimb, principalul buletin de ştiri laudă zilnic guvernul, iar Duda şi îl atacă pe Trzaskowski, acuzându-l că are legături cu grupuri de interese evreieşti şi LGBT.

În aceste condiţii, relaţiile cu UE au fost încordate, iar Duda a numit-o „o comunitate imaginară din care nu câştigăm prea mult”. Cu toate acestea, Polonia este cel mai mare beneficiar net al fondurilor UE.

Rafal Trzaskowski are tot 48 de ani. Este adjunctul liderului partidului de centru-dreapta Platforma Civică, formaţiunea care a guvernat Polonia între 2007-2015, în mare parte sub Donald Tusk, înainte de a fi ales în fruntea Consiliului European.

Partidul său a primit cele mai multe voturi în marile oraşe. El reprezintă aripa liberală a formaţiunii şi, în calitate de primar al Varşoviei, a participat la marşurile de egalitate LGBTQ şi a propus introducerea educaţiei sexuale în şcoli pentru a contracara agresiunea împotriva minorităţilor. Trzaskowski promite că va stopa încercările de politizare a instanţelor şi susţine independenţa procurorului general. Acum, ministrul justiţiei este şi procuror general.

Vezi şi

Stăm bine la munca câmpului. România este al şaptelea producător agricol din UE

România a avut în 2019 o valoare a producţiei agricole de 90 de miliarde de …

loading...