Foto: GettyImages

Tulpina Delta ar putea genera, la toamnă, o nouă creștere a cazurilor COVID. Expert în sănătate publică: Totul depinde de vaccinare

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş susţine că trebuie accelerat ritmul de vaccinare pentru a nu avea o toamnă cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2. Noile tulpini sunt mai infecţioase şi imunitatea de grup se atinge mai greu, explică Răzvan Cherecheş, potrivit Mediafax. Medicii Alexandru Rafila şi Adrian Marinescu susţin că va fi o vară liniştită, dar ar putea să apară probleme la toamnă. La rândul său, ministrul britanic al Sănătăţii afirmă că varianta Delta a noului coronavirus are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decât varianta Alfa.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş a analizat studiile despre noile tulpini ale virusului şi a realizat că imunitatea de grup va fi atinsă mai greu.

„Dacă tulpina de virus este mai infecţioasă, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup (fără restricţii suplimentare). Tulpina Delta (India) este cu până la 50% mai infecţioasă = vom avea nevoie de un procent de peste 80% de persoane vaccinate pentru a ne putea relua viaţa normală”, a explicat Răzvan Cherecheş.

Soluţia stă în vaccinare, a mai spus Cherecheş.

„Trebuie accelerat ritmul de vaccinare, în caz contrar vom vedea la toamnă o creştere a numărului de cazuri (în principal dintre persoanele nevaccinate)”, a precizat expertul.

Rafila şi Marinescu, despre evoluţia COVID-19

De altfel, şi alţi specialişti români care au analizat evoluţia pandemiei susţin că va fi o vară liniştită. Probleme ar putea să apară la toamnă, cred medicii Alexandru Rafila şi Adrian Marinescu.

Declaraţiile au fost făcute duminică seara, la Digi 24. Medicul Alexandru Rafila a fost întrebat despre certificatul de călătorie. „Nu este vorba despre discriminare, ci despre facilitare, va creşte viteza de călătorie”, a spus medicul.

Rafila estimează că pandemia va fi ţinută sub control pe parcursul verii în Europa şi că în funcţie de numărul persoanelor vaccinate probleme ar putea să fie la toamnă.

„Eu cred ca în această vară lucrurile vor intra pe un făgaş normal, în UE numărul scade, nu doar în România, ci şi în ţările UE. În toamnă poate reapărea o problemă care să genereze restricţii suplimentare nu pentru persoanele vaccinate”, a mai spus Alexandru Rafila.

Şi medicul Adrian Marinescu crede că vara va fi liniştită şi că eventualele efecte ale renunţării la măsurile de protecţie vor fi vizibile peste aproximativ trei luni.

„Certificatul de călătorie va fi un impuls. Va fi mai uşor, ne va ajuta. Probabil peste tot se va întâmpla la fel, probabil vara va fi liniştită în Europa. Nu mă gândesc neapărat la un val patru, dar mă gândesc la un anumit risc, ar putea să se vadă spre sfârşitul verii”, a explicat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Câte persoane au fost vaccinate în România
Până duminică, 6 iunie, în România au fost vaccinate 4.440.483 de persoane de la începutul campaniei, 642.026 cu o doză şi 3.798.457 cu două doze.

Aproape un milion de doze de vaccin Pfizer sosesc luni în România şi vor fi distribuite către centrele de depozitare din întreaga ţară, a anunţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Varianta Delta COVID-19

Varianta Delta a noului coronavirus, care ameninţă posibilitatea de ridicare a ultimelor restricţii antiepidemice din Marea Britanie, are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decât varianta Alfa, până acum dominantă în această ţară, a declarat duminică ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock.

 

Vezi şi

România va prelungi starea de alertă cu 30 de zile. Ce măsuri noi anunţă autoritățile

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat hotărârea prin care propune prelungirea stării de …

loading...