Foto: © AFP 2020 / Carsten Rehder

Germania intensifică controalele la frontierele cu Polonia şi Republica Cehă

Germania a anunţat miercuri că îşi intensifică controalele la frontierele cu Polonia şi Republica Cehă pentru a combate imigraţia ilegală, în contextul creşterii bruşte a numărului de solicitări de azil, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Această măsură va lua forma unor controale ale poliţiei „flexibile şi mobile în diferite locuri”, controale care vor intra în vigoare în „această săptămână”, a declarat pentru presă ministrul de interne german Nancy Faeser.

Obiectivul este acela „de a exercita presiune maximă în căutarea contrabandiştilor” şi de a „proteja persoanele care trec adesea ilegal frontierele, fără apă şi aproape fără aer”, a argumentat ea.

Între semnalele de alarmă ale comunităţilor copleşite şi controversele cu Italia, imigraţia a devenit din nou un subiect fierbinte în septembrie în Germania, forţând coaliţia de centru-stânga la guvernare să reacţioneze.

Poliţia federală a înregistrat în acest an aproximativ 71.000 de intrări ilegale în ţară, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat. „Principalele ţări de origine sunt Siria, Afganistan, Turcia şi Irak”, a precizat aceeaşi sursă.

Ministrul nu a anunţat însă controale fixe aşa cum au cerut conservatorii din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), principalul partid de opoziţie, o măsură excepţională pe teritoriul Uniunii Europene în legătură cu care Bruxellesul trebuie să fie înştiinţat.

Până acum, singurele puncte de control fixe pentru a intra în Germania se află la graniţa cu Austria, o moştenire a crizei migraţiei din 2015-2016, când cea mai mare economie a Europei a primit peste un milion de refugiaţi.

În condiţiile în care relaţiile cu Roma au devenit recent tensionate în ceea ce priveşte problema migraţiei, Nancy Faeser a cerut ca ţările aflate la frontierele externe ale Europei, inclusiv Italia, să „protejeze mai bine graniţele” şi să „aplice procedurile” prevăzute de Bruxelles.

Berlinul a anunţat la mijlocul lunii septembrie că nu va mai primi migranţi sosiţi în Italia, aşa cum este prevăzut de planul de solidaritate european, ca răspuns la decizia Romei de a se abate de la obligaţiile sale de a prelua solicitanţi de azil respinşi în alte ţări.

Fără această bună cooperare, „atunci frontierele deschise în cadrul UE sunt în pericol”, a avertizat Nancy Faeser.

Vezi și

Povestea impresionantă a Cristinei, prima femeie de origine chineză care a devenit jandarm în România

Cristina Tudorache este prima femeie chinezoaică jandarm din România, care are accent de moldoveancă. Tânăra …