Foto: digi24.ro

Numărul real de cazuri de COVID-19 este cu totul altul! Medicul Rafila: „Probabil este între 10 şi 20 de ori mai mare decât cel depistat”

Medicul Alexandru Rafila estimează că numărul real de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România este probabil de 10, chiar de 20 de ori mai mare decât cel indicat în statisticile oficiale, conform digi24. Pe scurt, persoanele asimptomatice reprezintă o proporţie destul de însemnată în rândul celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

„Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a spus Alexandru Rafila la Digi24, în condiţiile în care şi în România se pregăteşte un astfel de studiu de seroprevalenţă.

De la începutul epidemiei de coronavirus în România, la 26 februarie, au fost depistate 22.165 de infecţii, în condiţiile în care sunt testate persoanele simptomatice şi alte categorii bine definite (personal medical, pacienţi oncologici, cu dializă, etc). De altfel, Rafila a repetat că o testare în masă a populaţiei nu ar avea o relevanţă epidemiologică prea mare, relatează Mediafax.

„Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost”, a explicat Rafila.

Medicul a dat exemplul oraşului Wuhan, din China, unde s-a făcut o testare în masă a celor 10 milioane de oameni şi s-au găsit în urma acestei acţiuni mai puţin de 200 de bolnavi. „Nu are rost să testezi toată populaţia prin PCR, pentru că o să-mi dea o cifră de 0,0001 şi este inutil”, a insistat el.

Studiul de seroprevalenţă şi rata de deces din cauza COVID-19

În ceea ce priveşte testarea pentru anticorpi, medicul a spus că aceasta se va face eşantionat, la nivel naţional, iar în urma studiului de seroprevalenţă se va modifica şi raportarea ratei de mortalitate.

„Este important, ca să vedem şi să terminăm discuţiile, să vedem ce procent din populaţie a trecut prin boală, unde a fost mai frecventă trecerea prin boală şi care au fost categoriile cele mai afectate. Mai mult, în urma acestei testări, putem să revedem şi cifrele legate de mortalitate. Pentru că dacă eu am o mortalitate în momentul de faţă de 6%, raportat la numărul de cazuri pe care le-am depistat, sunt 22.000 de cazuri şi vreo 1.500 de decese, ulterior raportezi decesele la numărul de cazuri care rezultă în urma studiului de seroprevalenţă. Dacă să spunem că avem 2% din populaţie care a trecut prin boală, o să vedeţi că atunci raportăm mortalitatea la cele 400.000 de cazuri care înseamnă 2% din populaţie”, a explicat Alexandru Rafila.

Vaccinul anti-COVID-19 ar trebui „rezervat” şi de România

În cazul în care nu s-ar găsi un vaccin împotriva coronavirusului, în decurs de câţiva ani populaţia s-ar imuniza natural, trecând prin îmbolnăvire, iar infecţia cu noul coronavirus se va comporta oarecum similar cu infecţia gripală, a explicat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS a subliniat că ar fi important ca România să se alăture iniţiativei europene pentru a „rezerva” din timp un eventual vaccin. „Îmi pare bine că s-a pus în funcţiune mecanismul european care permite achiziţionarea unei cantităţi de 400 de milioane de doze de vaccin de la un producător european (…) sunt cinci ţări care au aplicat, că asta era condiţia, pentru ca să se poată face o achiziţie comună, dar fără să ne exprimăm clar interesul de a participa la acest mecanism, lucrurile nu se întâmplă de la sine”, a mai punctat Rafila.

El a explicat că demersul reprezintă o „rezervare” de 400 de milioane de doze, iar lista ţărilor poate fi completată, fiecare ţară urmând să îşi plătească propria parte. „Eu cred că România ar trebui să fie printre ele”, a încheiat el.

Franţa, Germania şi Italia au încheiat cu compania Astrazeneca un contract pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, a anunţat sâmbătă ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza. De asemenea, premierul bulgar Boiko Boris i-a cerut duminică ministrului sănătăţii, Kiril Ananiev, să facă demersurile necesare pentru ca Bulgaria să se alăture unei eventuale iniţiative europene privind obţinerea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Vezi şi

„Aş face-o!” Premierul Orban ar prelungi starea de alertă, dacă ar trebui să ia astăzi decizia

Orban a declarat că dacă ar trebui să ia o decizie astăzi, aceasta ar fi …

loading...