Foto: facebook.com/abaerbock

Vizita în China, șocantă pentru șefa diplomaţiei germane

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a descris drept „mai mult decât şocantă” vizita oficială efectuată săptămâna trecută în China, unde a avut schimburi de replici tensionate la conferinţele de presă cu ministrul chinez de externe Qin Gang şi cu cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi.

Vorbind în faţa Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german), Baerbock a spus miercuri că Beijingul devine mai degrabă un rival sistemic decât un partener comercial şi concurent al Germaniei, consemnează Reuters, preluat de Agerpres.

„O parte din ea a fost cu adevărat mai mult decât şocantă”, astfel a descris Baerbock vizita pe care a efectuat-o în China, fără să detalieze. Pentru Germania, a adăugat ea în declaraţia din Bundestag, China este un partener, concurent şi rival sistemic, dar impresia sa acum este că „aspectul de rival sistemic creşte tot mai mult”. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei, dar aceasta nu înseamnă că Beijingul vede în Germania cel mai important partener comercial al său, a mai remarcat şefa diplomaţiei germane.

În timpul acestei vizite şi în declaraţiile publice făcute acolo, şefa diplomaţiei germane a avertizat China că orice încercare de a prelua sub control Taiwanul ar fi „inacceptabilă”. Escaladarea militară în jurul Taiwanului ar fi un „scenariu de groază” pentru lumea întreagă, a mai spus Baerbok. Qin Gang i-a replicat că Beijingul „nu acceptă nicio intervenţie din afară”, iar dacă alte state „respectă cu adevărat” principiul unei singure Chine, atunci trebuie să respingă activităţile „separatiste” ale Taiwanului şi să susţină „reunificarea” Chinei.

Ecologista ministru de externe al Germaniei în vârstă de 42 de ani a criticat la Beijing de asemenea situaţia drepturilor omului şi a „societăţii civile” în China. Legat de această temă, omologul ei chinez i-a atras atenţia că China nu doreşte să primească lecţii despre drepturile omului. „Ceea ce China are cel mai puţin nevoie este un profesor din Occident”, a indicat ministrul Qin Gang, motivând că fiecare ţară are propriul său specific istoric şi cultural.

Pe de altă parte, Annalena Baerbock a cerut Chinei să nu ajute Rusia cu arme în războiul cu Ucraina. La acest capitol, oficialii chinezi au asigurat-o că China nu va livra arme niciuneia dintre părţile în acest conflict.

Vezi și

USR anunță că va vota pentru ridicarea imunităţii lui Cîţu şi îl va susţine pe Voiculescu pentru europarlamentare

Parlamentarii USR vor vota, săptămâna viitoare, pentru ridicarea imunităţii senatorului Florin Cîţu, aşa cum cere …