Foto: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters via hrw.org

Mii de cadavre zac pe străzile din capitala Sudanului. Lupte sângeroase între armată și gruparea paramilitară „Forţele de Sprijin Rapid”

Luptele dintre armata sudaneză şi unitatea paramilitară Forţele de Sprijin Rapid (FSR), declanşate în urmă cu aproape patru luni, au lăsat în urma lor mii de cadavre în descompunere care stârnesc temeri asupra riscului unor epidemii în această ţară săracă din Africa de Est, a avertizat marţi ONG-ul Salvaţi Copiii, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Mii de cadavre se descompun pe străzile din Khartoum, în timp ce morgile sunt saturate şi se confruntă cu pene de curent”, notează într-un comunicat ONG-ul.

Imposibilitatea ridicării cadavrelor din cauza luptelor şi lipsa electricităţii, care împiedică funcţionarea morgilor, expun semnificativ localnicii riscului de epidemii, în timp ce, din cele 89 de spitale ale capitalei, 71 nu funcţionează, iar acelea încă operaţionale sunt ţinta atacurilor sau jafurilor, avertizează aceeaşi organizaţie.

Mai mult, apele stagnante în urma sezonului ploios, care începe în iunie, favorizează epidemii precum cele de paludism, holeră sau febră dengue. Cazuri de holeră şi rujeolă au fost detectate în diferite regiuni ale Sudanului.

Potrivit ultimului bilanţ anunţat marţi de ONU, războiul dintre armata condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan şi Forţele de Sprijin Rapid (FSR) ale generalului Mohamed Hamdan Daglo s-au soldat până în prezent cu peste 3.900 de morţi şi peste patru milioane de strămutaţi.

Un bilanţ separat, anunţat tot marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe baza datelor comunicate de Ministerul sudanez al Sănătăţii, arată că în urma acestor lupte au fost ucişi cel puţin 1.205 civili şi alţi cel puţin 12.200 sunt răniţi.

Luptele s-au intensificat în ultimele săptămâni la Khartoum, unde avioanele de luptă ale armatei bombardează zone rezidenţiale unde sunt instalate forţele paramilitare, care răspund prin atacuri cu drone.

Vezi și

Iată ce trebuie să faci ca să dormi bine. Sfaturile vin de la experți

Mai mult de o treime dintre americani nu respectă recomandarea de şapte până la nouă …