Iran a atacat cu rachete baze militare americane din Irak – VIDEO

Mai multe baze militare din Irak, care găzduiesc trupe americane şi ale coaliţiei antiteroriste, au fost ţinta unor atacuri cu rachete în cursul nopţii de marţi spre miercuri, potrivit unor surse, citate de postul BBC News. Pentagonul a anunţat că fost vorba despre un atac cu rachete balistice, care a vizat două baze cu militari americani, relatează CNN, citat de Mediafax.

UPDATE 08.30 Niciun irakian nu a fost ucis în urma atacurilor

Autorităţile anunţă că nu au murit irakieni în urma atacurilor de la bazele militare americane, din Irak. De asemenea, atacul cu rachete a durat în jur de 30 de minute, începând la ora locală 01.45. Au fost lansate 22 de rachete balistice, dintre care 17 au lovit baza Al-Asad, iar două nu au explodat. Alte cinci rachete balistice au lovit oraşul Erbil, informează BBC.

UPDATE 08.10 Momentul în care baza Al-Asad este bombardată de Iran

Agenţia Fars News a publicat un video filmat cu telefonul de un martor, care ar surprinde momentul în care baza militară Al-Asad este lovită de rachete balistice. Înregistrarea a fost difuzată şi de CNN, dar nu este confirmată din alte surse.

UPDATE 08.05 Militarii americani au fost văzuţi patrulând în apropierea bazelor militare, alături de partenerii din Irak, la scurt timp după atacurile cu rachete balistice, anunţă un oficial din armată pentru CNN.

Surse din SUA şi Irak au declarat că nu există morţi în urmă atacurilor lansate de Iran. Militarii ar fi avut destul timp să se adăpostească înainte ca bazele militare să fie lovite de rachetele balistice.

UPDATE 07.50 Militarii germani aflaţi într-o bază vizată de atacul iranian în Irak sunt teferi

Un purtător de cuvânt al armatei germane a declarat miercuri dimineaţă că militarii germani, aflaţi într-o bază militară vizată de atacul iranian în Irak, sunt teferi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Sunt în contact cu camarazii din Erbil. Sunt bine, având în vedere circumstanţele”, a declarat oficialul german. Aproximativ 115 militari germani sunt staţionaţi la Erbil, în Kurdistanul irakian.

UPDATE 06.00 Mai multe avioane militare SUA au fost distruse în atacul cu rachete ce au vizat o bază din Irak

Mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul unui atac cu rachete care a vizat baza Al Asad din Irak, informează site-ul agenţiei Tass, citând televiziuni locale.

Potrivit postului Al Mayadeen, „unul din avioanele militare a fost distrus pe pista de aterizare a bazei aeriene”.

Până în acest moment nu există informaţii privind eventuale victime în urma atacurilor cu rachete lansate în cursul nopţii de marţi spre miercuri de Iran împotriva unor baze din Irak, care găzduiesc forţe americane.

UPDATE 03.40 Iranul ameninţă că va ataca direct SUA, oraşul Dubai sau Israelul dacă Washingtonul ripostează la bombardamente

UPDATE 03.00 Televiziunea iraniană transmite că atacurile cu rachete sunt răspunsul la uciderea lui Soleimani

Televiziunea de stat de la Teheran a transmis că atacurile cu rachete ce au vizat mai multe baze din Irak, care găzduiesc trupe americane, sunt răspunsul Iranului la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Avertizăm toţi aliaţii americani, care şi-au cedat bazele armatei sale teroriste, că orice teritoriu care este punctul de origine al unor acţiuni agresive împotriva Iranului va fi vizat”, se afirmă într-un comunicat al agenţiei oficiale de ştiri de la Teheran, IRNA, preluat de televiziunea de stat.

UPDATE 02.50 Pentagon: Iranul a lansat un atac pe scară largă împotriva forţelor americane din Irak

Iranul a lansat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, un atac pe scară largă împotriva forţelor americane din Irak, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, precizând că Teheranul a lansat zeci de rachete balistice spre cel puţin două baze unde sunt prezente trupe americane.

Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a precizat că ţintele vizate au fost baza aeriană Al-Asad, în vestul Irakului, şi o alta de la Erbil, în Kurdistanul irakian, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Oficialul a precizat că autorităţile sunt în curs de evaluare a pagubelor provocate de atacuri.

UPDATE 02.00 Bază militară americană din Irak, vizată de un atacată cu rachete. Trump a fost informat

Mai multe rachete au lovit în zona bazei Al-Asad din vestul Irakului, însă momentan nu este clar dacă există victime în urma atacului. Televiziunea de stat din Iran a anunţat că atacul este un răspuns la uciderea lui Qasem Soleimani, potrivit BBC.

Casa Albă a anunţat că este la curent cu situaţia, iar preşedintele Donald Trump a fost informat şi „monitorizează” situaţia.

Agenţia iraniană de ştiri Mehr a anunţat că Gardienii Revoluţiei din Iran au atacat baza, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Cel puţin şase rachete au căzut în perimetrul bazei aeriene Al-Asad, potrivit postului Al Mayadeen TV.

Un oficial american a declarat că autorităţile SUA cred că mai multe obiective din Irak ar fi vizate de atacuri, inclusiv baza Al-Asad. Oficialul însă nu a oferit detalii suplimentare.

Vicepreşedintele american Mike Pence a vizitat baza în noiembrie 2019.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacţie, autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a ameninţat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ţinte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagraţii în Orientul Mijlociu.

Vezi şi

Americanii au făcut anunţul: Noul coronavirus poate fi transmis şi prin vorbire

Este posibil ca noul coronavirus să se transmită şi când oamenii vorbesc şi respiră, a …

loading...