”Navele morţii” din România au ajuns în presa internaţională. BBC şi The Guardian scriu despre cazul miilor de oi scufundate în Portul Midia – FOTO

Presa internaţională relatează pe larg despre nava sub pavilion Palau, cu peste 14.000 de oi la bord, care s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia, scrie Mediafax.

”Cursă pentru salvarea a 14.600 de oi după ce o navă s-a răsturnat în Marea Neagră, în apele României”, relatează publicaţia The Guardian despre incidentul de duminică din Portul Midia.

Gabriel Paun, de la ONG-ul Animals International, a relatat citat de The Guardian că nava a fost supraîncărcată şi că vasul avea probleme la motoare încă din decembrie anul trecut.

”România, una dintre cele mai sărace membre UE este a treia ţară crescătoare de oi din blocul comunitar după Marea Britanie şi Spania şi un exportator de top de oi către pieţele din Orientul Mijlociu. Activiştii au numit transporturile pe apă de animale vii ”nave ale morţii”, precizând că oile riscă să fie arse de vii în timpul verii. Din portul Midia, în fiecare an pleacă 100 astfel de vase.

În luna iulie, comisarul european pentru sănătate publică şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaiti, a cerut Bucureştiului să oprească transportul a 70.000 de oi către Golf, din cauza condiţiilor precare. De asemenea a cerut Comisiei Europene să investigheze practicile României, relatează The Guardian.

Vasul Queen Hind s-a răsturnat în apropiere de Constanţa, România, toţi cei 22 de membri, de naţionalitate siriană, au fost salvaţi şi cel puţin 32 de oi, care au fost găsite înotând lângă vasul aflat sub pavilion Palau, au fost salvate, scrie şi BBC. O operaţiune care a implicat forţe de poliţie, pompieri şi Paza de Coastă Română a fost lansată pentru salvarea oilor.

Eforturile de salvare au fost stopate duminică noaptea. Doar 32 au fost recuperate, despre restul existând temerea că sunt moarte, mai notează BBC. Un sirian a ajuns la spital cu hipotermie şi o anchetă a fost declanşată pentru a se stabili cauzele incidentului.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Maria Pană, a declarat pentru AFP că ”Asociaţia noastră e şocată de acest dezastru. Dacă nu putem proteja aceste animale în timpul transporturilor pe distanţe lungi atunci ar trebui să le interzicem”.

Vasul care a părăsit portul Midia duminică la ora 12.00 se îndreptate spre oraşul Jeddah, Arabia Saudită, după ce a ajuns în Midia pe 23 noiembrie din Tripoli. Vasul a fost construit în 1980 şi măsoară 85 de metri lungime.

Vezi şi

O prostituată româncă din Germania, rămasă şomeră, a primit 4.500 de euro ajutor de urgenţă

Antonia, o femeie din România care lucrează ca prostituată în Germania, a povestit pentru presa …

loading...