Proteste violente la Hong Kong. Manifestanţii au încercat să intre cu forţa în Guvern – VIDEO

Noi confruntări s-au produs luni în Hong Kong între Poliţie şi manifestanţi în timpul ceremoniilor dedicate marcării a 22 de ani de la retrocedarea teritoriului către China, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Şefa Executivului, Carrie Lam, puternic contestată de către cetăţenii din Hong Kong după prezentarea în Parlament a unui proiect de lege care ar fi permis extrădarea cetăţenilor către China continentală, a fost prezentă la ceremonii. Poliţia a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc pentru a dispersa protestatarii.

CNN informează că un grup format din zeci de protestatari a încercat să intre cu forţa în sediul Guvernului local, iar poliţiştii au fost nevoiţi să intervină pentru a-i împiedica, inclusiv prin utilizarea gloanţelor de cauciuc. Protestatarii au folosit mai multe obiecte din metal pentru a sparge uşile de la intrarea în clădirea guvernamentală.

Potrivit CNN, acesta este cel mai violent protest din 12 iunie până în prezent.

Deşi Lam a anunţat că adoptarea noii legi privind extrădarea a fost suspendată pe termen nelimitat, milioane de persoane au protestat pe străzile din Hong Kong solicitând demisia acesteia, retragerea completă a proiectului, eliberarea activiştilor reţinuţi în timpul demonstraţiilor şi anchetarea forţelor de ordine care au folosit forţa în mod nejustificat.

În cadrul unui discurs, Carrie Lam a spus că, în urma protestelor de luna trecută, a realizat că trebuie să îi asculte mai mult pe cetăţeni. „Îmi voi învăţa lecţia şi vă asigur că viitoarele acţiuni ale Guvernului vor fi mai aproape de aspiraţiile, sentimentele şi opiniile comunităţii”, a spus ea.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Vezi și

Ucraina nu a lansat un atac cu drone asupra Transnistriei, anunță Chișinăul: „E o tentativă de a provoca frică şi panică” – VIDEO

Autorităţile de la Chişinău neagă informaţia că asupra Tiraspolului ar fi fost lansat duminică un …