Vladimir Zelenski, comediantul intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale din Ucraina, acuzat că ar fi „marioneta” unui oligarh – VIDEO

Sondajele de opinie s-au dovedit exacte: actorul de comedie Vladimir Zelenski, dat favorit înaintea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, a câştigat primul tur de scrutin şi se va înfrunta în turul doi cu actualul şef de stat, Petro Poroşenko.

La ieşirea de a urne, duminică, Zelenski avea 30,2% din voturi, în timp ce Petro Poroşenko a obţinut doar 14%. Imediat după exit-poll-uri, echipele de campanie ale celor doi candidaţi au început să se dueleze în declaraţii, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

„Îl voi distruge. Este un tâlhar”, a comentat Mihail Fiodorov, şeful de strategie digitală din echipa lui Vladimir Zelenski.

„Soarta m-a scos în calea marionetei lui Kolomoiski. Şi nu-i vom da nicio şansă lui Kolomoiski”, a venit replica lui Poroşenko.

Preşedintele ucrainean a făcut referire la Igor Kolomoiski, oligarhul suspectat că s-ar afla în spatele lui Vladimir Zelenski. Kolomoiski este acuzat că ar fi sustras, prin tranzacţii obscure, aproape două miliarde de dolari din PrivatBank, al cărei proprietar era, banii reprezentând o infuzie a Băncii Naţionale a Ucrainei pentru refinanţarea instituţiei bancare, care se confrunta cu un volum uriaş de credite neperformante.

„NU SUNT MARIONETA LUI KOLOMOISKI”

Postul de televiziune 1+1, în cadrul căruia comediantul Vladimiri Zelenski şi-a creat popularitatea şi, acum, ascensiunea politică, este deţinut de Kolomoiski, pe care presa din Ucraina îl descrie drept principalul rival al lui Petro Poroşenko. Rivalitatea dintre cei doi ar fi debutat în 2016, odată cu naţionalizarea PrivatBank.

Oligarhul ucrainean trăieşte în prezent în Elveţia.

BBC notează că 1+1 a oferit un sprijin masiv de imagine campaniei lui Zelenski.

„Nu sunt marioneta lui Kolomoiski”, declara comediantul într-un interviu recent oferit postului BBC. „Spui că eşti un om cu principii. Atunci, de ce lucrezi pentru un personaj despre care autorităţile anticorupţie spun că a furat banii atâtor oameni?”, l-a întrebat jurnalistul britanic. Zelenski a răspuns: „Toate televiziunile de aici (Ucraina – n.r.) aparţin oligarhilor. La fel şi companiile. Asta înseamnă că toţi ucrainenii, cele 40 de milioane care lucrează aici, nu au principii?”.

Cariera politică a lui Vladimir Zelenski a luat voltă în 2015, odată cu rolul său din serialul „Slujitorul Poporului”, difuzat pe canalul 1+1 şi produs de studiourile Kvartal 95, deţinute tot de Igor Kolomoiski.

În serial, o satiră cu mesaj anticorupţie, Zelenski joacă rolul unui profesor anonim, Vasil Petrovici Holoborodko, care se trezeşte peste noapte pe fotoliul de preşedinte al Ucrainei, după ce apare într-un clip viral criticând corupţia de la nivelul guvernului.

În campanie, notează BBC, Zelinski a încercat să se plieze pe rolul preşedintelui din serial, magnetul său de popularitate. În plus, candidatul nu şi-a bazat mitingurile pe un format clasic, ci a organizat spectacole de comedie şi a fost „zgârcit” în privinţa interviurilor.

ALŢI CANDIDAŢI „UNDERGROUND” DIN ULTIMII ANI

Nu este prima oară când o candidatură „exotică” apare într-o cursă prezidenţială. În 2017, în Serbia, ceea ce a început ca un joc pamfletar s-a transformat într-o candidatură la alegerile prezidenţiale, care aveau să fie câştigate însă de Aleksandar Vucici (54,9%). Luka Maximovici a reuşit, într-o campanie-parodie, să se situeze pe locul trei în preferinţele alegătorilor, obţinând 9% din voturi.

Maximovici, tot actor de comedie, jucase în campanie rolul unui gangster turbofolk (stil de muzică şi curent cultural în Serbia – n.r.), îmbrăcat într-un costum alb şi cu o codiţă de samurai, cucerind un segment al electoratului tânăr cu declaraţiile sale provocatoare şi cinice. „Nu vor mai exista corupţi în afară de mine”, fusese unul dintre sloganurile lui Maximovici.

Şi în Ungaria, în 2018, a apărut o candidatură parodică: Jozsef Tichy-Racs, costumat într-un pui de găină, a participat ca independent la alegerile parlamentare, însă cu suportul unui partid pe măsura costumaţiei sale, Partidul Câinelui cu Două Cozi.

Vezi şi

Rusia activează staţiile de război electronic din Crimeea, înainte de summitul Putin-Biden de la Geneva

Staţiile de război electronic vor fi activate în Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Moscova, n.r.), …

loading...