Ce efecte au fumatul şi consumul de alcool de la o vârstă timpurie

Arterele unui adolescent care consumă băuturi alcoolice şi fumează, chiar şi ocazional, încep deja să prezinte primele semne de rigidizare până la vârsta de 17 ani, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat de Press Association, relatează Agerpres.

Cercetarea realizată la University College London (UCL) a demonstrat de asemenea că asocierea dintre consumul ridicat de alcool şi fumat are efecte negative mai pronunţate asupra arterelor în comparaţie cu practicarea acestor obiceiuri individual.

Concluziile, publicate în jurnalul European Heart Journal, au demonstrat, însă, că în cazul în care tinerii s-au lăsat de fumat şi nu au mai consumat alcool în timpul adolescenţei arterele lor au revenit la starea iniţială.

Rigidizarea arterelor indică o afectare a vaselor de sânge care conduce, în timp, la apariţia unor probleme cardiovasculare mai târziu, precum infarctul şi atacul vascular cerebral.

Oamenii de ştiinţă au analizat date prelevate între anii 2004 şi 2008 de la 1.266 de adolescenţi care au luat parte la proiectul ”Copiii anilor ’90”, Studiul longitudinal Avon pentru părinţi şi copii (ALSPAC).

”Deşi studiile ne-au arătat că adolescenţii fumează mai puţin în ultimii ani, descoperirile noastră indică faptul că aproximativ unul din cinci tineri deveniseră fumători până la vârsta de 17 ani. În familiile în care părinţii sunt fumători, adolescenţii prezintă un risc mai mare de a fuma”, a notat doctor Marietta Charakida, citată de Press Association.

”Guvernele şi factorii de decizie trebuie să elaboreze şi să implementeze strategii educaţionale eficiente, începând din copilărie, pentru a-i descuraja pe copii şi adolescenţi de la a recurge la obiceiurile nocive, precum fumatul şi consumul de alcool”, a declarat Charakida adăugând că tinerii ar trebui informaţi de asemenea cu privire la beneficiile stopării anumitor obiceiuri cu efect negativ.

Vezi şi

Experiment inedit: Au „pierdut” 17.000 de portofele pentru a testa corectitudinea oamenilor. Ce s-a întâmplat în România

O echipă internaţională de specialişti în ştiinţe comportamentale a ”pierdut” 17.303 portofele cu diferite sume …