Acasă / Focus / Polonia atacă la Curtea Europeană de Justiţie obligaţia de a primi refugiaţi

Polonia atacă la Curtea Europeană de Justiţie obligaţia de a primi refugiaţi

Polonia a depus un apel la Curte Europeană de Justiţie împotriva obligaţiei de a primi refugiaţi în baza schemei de relocare aprobată de Uniunea Europeană, a anunţat marţi ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, relatează site-ul agenţiei Sputnik, citat de Mediafax.

La 13 iunie, Comisia Europeană a lansat procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiaţi în cadrul planului comun de relocare a acestora.

„Acest caz a fost contestat la Curtea Europeană de Justiţie şi vom aştepta deznodământul acestei decizii. Relocarea ar fi trebuit să aibă loc în perioada 2015 şi 2017. Dar nu a fost implementată practic de către nimeni. Uniunea Europeană nu deţine un instrument de pedeapsă într-un asemenea caz”, a declarat Waszczykowski.

Şeful diplomaţiei poloneze consideră că relocarea unor oameni pe un fond obligatoriu este „depăşită şi inumană”.

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în alte ţări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată.

Dar până în prezent au fost relocate doar 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria şi Polonia nu au primit niciun refugiat. Potrivit cotelor stabilite de UE, Polonia ar trebui să primească 6.200 de refugiaţi, în principal din Siria.

Vezi şi

Donald Trump a sugerat Spaniei să construiască un zid în… Sahara pentru a opri imigranţii

Preşedintele american Donald Trump i-a sugerat Guvernului Spaniei să construiască un zid în zona Saharei …