Power Nap. Câte minute trebuie să dormim după-amiaza ca să fim sănătoși

Potrivit cercetărilor de la Universitatea din Londra, un pui de somn bun de după-amiază ar întineri creierul cu 6 ani.

Clasicul pui de somn de după-amiază ar putea fi mai util decât credem: conform unui studiu al Universităţii din Londra, publicat în revista Sleep Health, câteva minute de somn sunt suficiente pentru a menţine sănătatea creierului – aducându-i până la 6 ani şi jumătate de întinerire – îmbunătăţiţi productivitatea zilnică şi încetiniţi îmbătrânirea. În plus, conform acestei ultime cercetări, Power Nap ar putea reduce şi riscul de demenţă, informează Mediafax.

Potrivit cercetărilor, confirmate şi de studii anterioare, între 20 şi 30 de minute de somn sunt suficiente pentru a obţine beneficii. Cercetătorii au studiat efectele aşa-numitului Power Nap, analizând date de la 378.932 de persoane şi folosind fragmente de ADN, descoperind că există un volum mai mare al creierului la persoanele care se odihneau după-amiaza.

Volumul creierului este un indicator important al sănătăţii creierului. Această caracteristică corespunde unui creier care este cu 2,6 până la 6,5 ​​ani mai tânăr. În schimb, o pierdere a volumului creierului este asociată cu neurodegenerarea cauzată de moartea celulelor, ceea ce duce apoi la un risc crescut de boli neurodegenerative.

„Descoperirile noastre sugerează că, pentru unii oameni, somnul scurt în timpul zilei poate ajuta la menţinerea sănătăţii creierului în timpul îmbătrânirii”, a clarificat dr. Victoria Garfield, cercetător la Universitatea din Londra şi autor principal al studiului.

Din acest motiv, după cum a explicat dr. Flavia Bernini, „foarte multe companii au introdus zone de relaxare folosite pentru dormit, înregistrând o creştere reală a productivităţii în rândul angajaţilor”.

Vezi și

Iată ce trebuie să faci ca să dormi bine. Sfaturile vin de la experți

Mai mult de o treime dintre americani nu respectă recomandarea de şapte până la nouă …