Fost analist CIA: „Contraofensiva Ucrainei va eşua”

„Cu fiecare zi care trece, armata ucraineană este divizată şi decimată în Bakhmut. Ucraina se confruntă cu presiuni intense pentru a lansa o contraofensivă care îi va împinge pe ruşi din Donbass. Nu se va întâmpla”, avertizează Larry C. Johnson, fost analist de la CIA.

„Chiar dacă Ucraina este capabilă să adune trupe şi vehicule pentru a depăşi capacităţile ruşilor din Donbass, încă ucrainenilor le lipsesc artileria, sprijinul aerian, logistica şi muniţia pentru a susţine un astfel de atac”, susţine Larry Johnson pe blog-ul său, preluat de Mediafax.

„Uitaţi-vă doar la modul în care se desfăşoară Ucraina în prezent în Bakhmut, Ugledar şi Avdevka. În toate cazurile, forţele ucrainene se retrag, încet, dar sigur, şi mai degrabă decât să atenueze ofensiva rusă.

Ucraina, care în teorie ar trebui să aibă un avantaj luptând din poziţii defensive, nu a reuşit să oprească înaintarea lentă, dar constantă a trupelor ruse de-a lungul liniei frontului”.

Bloggerul mai spune că Ucraina, în loc să atace şi să distrugă liniile de comunicaţii care alimentează forţele ruse, lansează lovituri de artilerie şi rachete HIMARS asupra ţintelor civile ruse, mai scrie Larry Johnson. Atacurile nu slăbesc situaţia tactică şi strategică a Rusiei, mai spune bloggerul care analizează harta frontului ruso-ucrainean.

„Ruşii lovesc aceste locuri cu bombe de 500 kg lansate din aeronavele ruseşti, dar şi explozibili aruncaţi de drone. Efectul este devastator pentru ucraineni. Surse militare ruse susţin că provoacă în medie 500 de decese în rândul trupelor ucrainene. Cu alte cuvinte, în ultimele 60 de zile ucrainenii au avut cel puţin 30.000 vieţi pierdute pe frontul de 950 km”.

Bloggerul nu se arată optimist în privinţa contraofensivei ucrainene.

Nici încurajările de la Washington nu modifică situaţia tactică îngrozitoare cu care se confruntă Ucraina.

„Dacă te uiţi la modificările în timp real de pe harta ultimelor şase luni, nu Ucraina, ci Rusia este cea care atacă fără încetare pe toată linia frontului.

Rusia conduce un război brutal de uzură, iar Ucraina trimite de bunăvoie forţe de neînlocuit în faza distrugerii.

Cum va organiza Ucraina o contraofensivă credibilă fără sprijin aerian adecvat, un sistem de apărare aeriană epuizat, o forţă slăbită de tancuri şi piese de artilerie cu proiectile şi rachete care nu pot fi înlocuite cu uşurinţă şi un sistem logistic haotic care nu reuşeşte să menţină trupele din prima linie?”, se întreabă Larry Johnson.

Perspectivele Ucrainei sunt agravate de conştientizarea faptului că Rusia, în ultimele şase luni, a construit sisteme de apărare stratificate de-a lungul căilor posibile de atac, şi-a intensificat utilizarea atacurilor aeriene asupra poziţiilor de mobilizare ucrainene şi a ţinut rezerve masive antrenate în afara frontului.

Statul Major rus realizează că se află într-o luptă existenţială cu NATO şi nu se angajează în sărbătorirea prematură a victoriei.

„Dar Rusia este pregătită pentru război pe termen lung. Cu toate acestea, Ucraina nu este.

Liderii de la Kiev se comportă ca nişte drogaţi depravaţi, total dependenţi de dorinţa Occidentului de a continua să le trimită bani şi arme. Dar aici este o problemă.

Statele Unite şi NATO şi-au epuizat stocurile de arme şi muniţie şi nu au o bază industrială pentru a produce rapid înlocuitori”, conchide bloggerul american pe un ton pesimist.

Începând cu 2007, Johnson s-a dovedit a fi un oponent al democraţilor de când Barack Obama şi-a lansat campania electorală şi a acuzat-o în mod fals pe Michelle Obama de rasism împotriva albilor, potrivit Wikipedia care citează New York Times.

În 2013, Johnson l-a acuzat în mod fals pe John Kerry de crime de război în Vietnam, pretinzând că fostul secretar american de Stat „a violat o săracă femeie vietnameză”. Ulterior, şi-a cerut scuze şi a sters articolul.

În martie 2017, Andrew Napolitano a răspândit teoria conspiraţiei nefondată conform căreia GCHQ , una dintre cele mai importante agenţii de informaţii din Marea Britanie, l-a interceptat pe Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, la ordinul preşedintelui Obama. Johnson a fost sursa afirmaţiei lui Napolitano.

În concluzie, deşi analiza fostului analist CIA privind contraofensiva Ucrainei pare a fi destul de realistă, având în vedere dotările tehnico-militare ale ucrainenilor raportat la cele ruseşti, nu prea pare să aibă credibilitate din cauza trecutului său controversat după ce a lansat două teorii conspiraţioniste nefondate.

Liderii de la Kiev cer disperaţi Statelor Unite să le livreze urgent avioane de luptă F-16 pentru a stopa bombardamentele ruseşti asupra zonelor civile, dar Washingtonul refuză de teama escaladării conflictului ruso-ucrainean într-un război mondial.

Conservatorii republicani, dar şi oficiali de la Washington cred că războiul, sau cel puţin faza critică a acestui conflict ruso-ucrainean care a debutat cu invazia din 2022, se va încheia cu negocieri şi cu un armistiţiu temporar, posibil şi cu ridicarea parţială a sancţiunilor.

Organizatorii occidentali de competiţii sportive internaţionale ezită să interzică accesul sportivilor ruşi, iar publicaţiile ca Bild susţin că liderii politici, de teama unei ierni grele şi agravarea crizei energetice ce ar duce la colapsul economic al Uniunii Europene, ar putea să-l preseze pe Zelenski să încheie un armistiţiu cu Rusia pentru a preveni alte pierderi de civili, dar cu preţul renunţării la teritoriile ucrainene (Donbass şi Crimeea).

Liderii ucraineni refuză să cedeze suveranitatea, iar britanicii, polonezii şi americanii le susţin cauza.

Vezi și

Andreea Mantea a fost filmată plângând la geam

Andreea Mantea și fiul ei, David, au izbucnit în lacrimi la TV. Totul a pornit …