Foto: depositphotos.com

Urmează lupta pentru Herson. Cum se pregătescu rușii și ucrainenii pentru „cele mai grele bătălii”

Forţele ruse se pregătesc pentru „cele mai grele bătălii” în regiunea strategică sudică Herson, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, în timp ce Kremlinul se pregăteşte să apere cel mai mare oraş aflat sub controlul său de contraofensiva Ucrainei, scrie Reuters, preluat de Mediafax.

Forţele ruseşti din regiune au fost respinse în ultimele săptămâni şi riscă să fie blocate împotriva malului vestic al râului Nipru. Herson se află în mâinile Rusiei încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, în urmă cu opt luni.

Autorităţile instalate de Rusia evacuează locuitorii pe malul estic, dar Oleksiy Arestovych, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că nu există niciun semn că forţele ruseşti se pregătesc să abandoneze oraşul.

„Cu Herson totul este clar. Ruşii se reaprovizionează, îşi întăresc gruparea de acolo”, a declarat Arestovici într-o înregistrare video online, marţi seara târziu. „Aceasta înseamnă că nimeni nu se pregăteşte să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea dintre bătălii va avea loc pentru Herson”.

Dintre cele patru provincii pe care preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat că le-a anexat în septembrie, Herson este cea mai importantă din punct de vedere strategic. Controlează atât singura rută terestră către peninsula Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o în 2014, cât şi gura de vărsare a Niprului, vastul fluviu care taie Ucraina în două.

Iuri Sobolevsky, membru al consiliului regional pro-ucrainean destituit din Herson, a declarat că autorităţile instalate de Rusia exercită presiuni tot mai mari asupra locuitorilor din Herson pentru a pleca. „Procedurile de căutare şi filtrare se intensifică, la fel ca şi percheziţiile maşinilor şi locuinţelor”, a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

În regiunea Mykolaiv, la nord şi la vest de oraşul Herson, duelurile de artilerie au făcut ravagii pe tot parcursul zilei de marţi, potrivit unei postări de pe linia frontului pe Rybar, un canal pro-rus de pe Telegram. Aceasta a precizat că armata ucraineană se pregăteşte pentru o înaintare pe toată lungimea liniei frontului.

Un reporter Reuters aflat într-un cătun izolat din apropierea unei părţi a liniei de front din Herson a declarat că locuitorii speră că forţele ruseşti se vor retrage în curând.

Vezi și

„Neam prost!” Mihai Morar, supărat pe atitudinea lui Culiță Sterp, după gravul accident provocat la Cluj

Faptul că manelistul Culiță Sterp a provocat un accident rutier grav la Cluj nu mai …