Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Care e adevărata situație pe frontul de la Zaporojie? Rusia și Ucraina au versiuni diferite

Rusia şi Ucraina au prezentat la sfârşitul săptămânii trecute versiuni contradictorii privind situaţia de pe front, în regiunea Zaporojie, observă Reuters, preluat de Agerpres.

Moscova susţine că a oprit contraofensiva Kievului, în timp ce armata ucraineană afirmă că avansează în continuare.

Din iunie, când a început contraofensiva, Ucraina a recucerit doar câteva sate din regiunea respectivă din sud-est; progresele au fost mici, iar linia frontului din est şi sud s-a modificat doar puţin în ultimul an.

„Inamicul a fost oprit, iar contraofensiva sa, atât de lăudată, a fost complet blocată”, a declarat Evgheni Baliţki, conducătorul instalat de ruşi în Zaporojie, pentru agenţia de presă de stat din Rusia. El a precizat că se dau lupte de mică amploare în apropiere de satele Robotine şi Şcerbaki, aflate la o distanţă de circa 20 km unul de celălalt.

Statul-major ucrainean a comunicat duminică seara că forţele ruse au atacat de mai multe ori, fără succes, la Robotine şi Verbove – câţiva km mai la est.

Ministerul Apărării de la Moscova a arătat în informarea zilnică de presă, în aceeaşi zi, că forţele ruse au respins atacurile ucrainene din apropierea acestor două sate.

În weekend, Rusia a mai afirmat că apărarea sa antiaeriană a respins atacuri din partea Ucrainei, în aceeaşi zonă.

Ambele părţi controlează difuzarea informaţiilor de pe front şi revendică succese pe teritorii mici, ceea ce îngreunează determinarea progreselor semnificative sau a intensităţii luptelor, arată Reuters.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecţie din Washington, apreciază că ucrainenii au „avansat limitat la vest de Verbove”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat zilele trecute că războiul a intrat într-un „blocaj”, după ce comandantul forţelor Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, afirmase că conflictul este pe cale să devină static, de uzură.

Vezi și

Iată ce trebuie să faci ca să dormi bine. Sfaturile vin de la experți

Mai mult de o treime dintre americani nu respectă recomandarea de şapte până la nouă …