Avertisment „apocaliptic” al secretarului general ONU: „Omenirea se află la o singură eroare de calcul de anihilarea nucleară”

Lumea este la un pas de un război nuclear devastator şi se află într-un pericol nemaiîntâlnit de la Războiul Rece încoace, a avertizat secretarul general al ONU, relatează BBC, preluat de Mediafax.

„Am fost extraordinar de norocoşi până acum”, a declarat Antonio Guterres. Pe fondul tensiunilor globale în creştere, „omenirea se află la o singură neînţelegere, la o singură eroare de calcul de anihilarea nucleară”, a adăugat el.

Comentariile sale au fost făcute la deschiderea unei conferinţe pentru ţările semnatare ale Tratatului de neproliferare nucleară.

Acordul din 1968 a fost introdus după criza rachetelor din Cuba, un eveniment adesea descris ca fiind cel mai apropiat moment în care lumea a fost vreodată de un război nuclear. Tratatul a fost conceput pentru a opri răspândirea armelor nucleare în mai multe ţări şi pentru a urmări obiectivul final al dezarmării nucleare complete.

Aproape toate naţiunile de pe Pământ sunt semnatare ale TNP, inclusiv cele cinci mari puteri nucleare. Dar printre puţinele state care nu au semnat niciodată se numără patru state despre care se ştie sau se suspectează că deţin arme nucleare: India, Israel, Coreea de Nord şi Pakistan.

Secretarul general Guterres a declarat că „norocul” de care s-a bucurat lumea până acum în ceea ce priveşte evitarea unei catastrofe nucleare ar putea să nu dureze – şi a îndemnat lumea să reînnoiască eforturile pentru eliminarea tuturor acestor arme.

„Norocul nu este o strategie. Nu este nici un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă în conflict nuclear”, a declarat acesta.

Şi a avertizat că aceste tensiuni internaţionale „ating noi maxime” – indicând în mod special invazia din Ucraina, tensiunile din peninsula coreeană şi din Orientul Mijlociu ca exemple.

Rusia a fost acuzată pe scară largă de escaladarea tensiunilor atunci când, la câteva zile după invazia sa în Ucraina în februarie, preşedintele Vladimir Putin a pus în stare de alertă maximă forţele nucleare ale Rusiei.

El a ameninţat, de asemenea, pe oricine stă în calea Rusiei cu consecinţe „pe care nu le-aţi văzut niciodată în istoria voastră”. Strategia nucleară a Rusiei include utilizarea armelor nucleare dacă existenţa statului este ameninţată.

Vezi şi

Joe Biden, încă o pățanie în Kentucky: Și-a luat cu greu sacoul pe el, apoi i-au căzut ochelarii – VIDEO

Joe Biden, 79 de ani, a avut probleme în timpul vizitei sale în Kentucky, unde …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...