Foto: depositphotos.com

A intrat în vigoare interdicţia UE asupra importurilor de cărbune din Rusia. Care vor fi efectele embargoului

O interdicţie a Uniunii Europene privind importurile de cărbune rusesc, măsura de bază a celui de-al cincilea pachet de sancţiuni ale blocului comunitar împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, a intrat în vigoare miercuri la miezul nopţii, anunţă Reuters, preluat de Mediafax.

Data marchează sfârşitul unei perioade de patru luni pentru finalizarea contractelor existente.

„La 10 august se încheie perioada de graţie pentru importul de cărbune rusesc şi nu se va mai aplica nicio scutire”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Executivul UE spune că interdicţia va lovi puternic Rusia, deoarece blocul celor 27 de ţări este cel mai mare partener pentru comerţul cu cărbune, ceea ce duce la pierderi de aproximativ 8 miliarde de euro pe an.

Cu toate acestea, UE însăşi va avea dificultăţi în a se adapta.

Potrivit datelor Comisiei, blocul comunitar a depins de Rusia pentru aproximativ 45% din importurile sale de cărbune, Germania, Polonia şi Ţările de Jos fiind cei mai mari cumpărători. Aproape 70% din cărbunele utilizat pentru producerea de energie electrică şi termică, provine din Rusia, potrivit think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

Interzicerea importurilor de cărbune rusesc va pune şi mai multă presiune asupra aprovizionării cu cărbune şi va forţa consumatorii europeni să caute alţi furnizori, într-un moment în care există deja îngrijorări cu privire la reducerea livrărilor de gaz rusesc şi la o criză energetică severă în iarnă.

Vezi și

E oficial! Femeile pot iesi la pensie la 48 de ani si barbatii la 50 de ani. Cine beneficiaza de această decizie

Angajații care beneficiază de o pensionare mai rapidă. Este oficial! Vârsta de pensionare. O decizie …