Rusia a atacat cu rachete avioane militare israeliene deasupra Siriei

Avioane de vânătoare israeliene au fost vizate de sisteme antiaeriene ruse, în Siria, într-un incident produs în luna mai, a declarat marţi ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, conform cotidianului Haaretz, citat de Mediafax.

Surse citate de postul de televiziune Channel 13 au dezvăluit că, pe 13 mai, militari ruşi staţionaţi în Siria au lansat rachete spre avioane militare israeliene cu un sistem antiaerian de tip S-300. Rachetele nu au atins avioanele de vânătoare israeliene, care efectuau raiduri aeriene în Siria.

„A fost un incident izolat”, a declarat marţi Benjamin Gantz, ministrul israelian al Apărării în exerciţiu. În momentul de faţă, coordonarea Israelului cu Rusia în Siria „este stabilă”, „dar analizăm permanent acest incident”, a subliniat Gantz.

Armata israeliană efectuează frecvent bombardamente în Siria, vizând trupe iraniene sau transporturi destinate organizaţiei fundamentaliste şiite Hezbollah. Rusia şi Iranul au trimis trupe în Siria pentru a susţine Administraţia Bashar Al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Dezvăluirea intervine în contextul tensiunilor recente dintre Israel şi Rusia. Premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, a avertizat duminică Rusia că eventuala închidere a filialei Agenţiei Evreieşti va fi un „eveniment grav”, cu efecte asupra relaţiilor bilaterale.

Moscova este deranjată de susţinerea pe care Israelul o oferă Ucrainei, dar şi de raidurile aeriene israeliene împotriva poziţiilor militare iraniene din Siria, conform cotidianului The Times of Israel.

Oficialii israelieni au făcut „declaraţii antiruse”, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova. În aprilie, Yair Lapid, ministrul israelian de Externe devenit între timp şi premier interimar, a sugerat că Rusia a comis crime de război în Ucraina, justificând astfel decizia de suspendare a Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Marţi, Yair Lapid a transmis că este dispus să discute „problemele juridice” invocate de Moscova privind activităţile filialei Agenţiei Evreieşti, subliniind că Rusia şi Israelul au o serie de „interese comune”. Rusia acuză Israelul că a adoptat o abordare „neconstructivă” de la începutul războiului din Ucraina.

Vezi și

E oficial! Femeile pot iesi la pensie la 48 de ani si barbatii la 50 de ani. Cine beneficiaza de această decizie

Angajații care beneficiază de o pensionare mai rapidă. Este oficial! Vârsta de pensionare. O decizie …