George Soros / foto Joshua Roberts, Bloomberg

George Soros: Războiul din Ucraina „ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial” / „Este posibil ca civilizaţia noastră să nu-i supravieţuiască”

Miliardarul George Soros a declarat marţi că invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial, astfel încât cea mai bună modalitate de a păstra civilizaţia liberă este ca Occidentul să învingă forţele preşedintelui Vladimir Putin.

Soros, în vârstă de 91 de ani, manager de fonduri speculative care şi-a câştigat faima pariind împotriva lirei sterline în 1992, a prezentat războiul din Ucraina ca parte a unei lupte mai largi între societăţile deschise şi societăţile închise, precum China şi Rusia, care sunt în ascensiune.

„Invazia ar putea fi începutul celui de-al treilea război mondial şi este posibil ca civilizaţia noastră să nu-i supravieţuiască”, a declarat Soros la Davos, potrivit unui text al discursului său publicat de biroul său. „Cea mai bună şi poate singura modalitate de a ne păstra civilizaţia este de a-l învinge pe Putin cât mai curând posibil. Aceasta este concluzia finală”, a declarat Soros.

Acesta a spus că Putin, care spune că „operaţiunea specială” din Ucraina se desfăşoară conform planului şi va atinge toate obiectivele Kremlinului, crede acum că invazia a fost o greşeală şi se pregăteşte să negocieze o încetare a focului.

„Dar încetarea focului nu este posibilă, pentru că nu se poate avea încredere în el”, a spus Soros. „Cu cât Putin devine mai slab, cu atât devine mai imprevizibil”.

Soros a declarat că Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că Putin ar putea opri gazele naturale, care în prezent reprezintă aproximativ 40% din nevoile Europei, „când îl va durea cu adevărat”.

Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a dus la decesul a mii de oameni, la strămutarea altor milioane de persoane şi a generat temeri legate de cea mai gravă confruntare între Rusia şi Statele Unite de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Soros a prezentat Rusia, de departe cea mai mare ţară din lume ca suprafaţă, şi China, a doua cea mai mare economie din lume, ca fiind membrii principali ai unui grup de „societăţi închise” în ascensiune, în care individul este aservit statului.

Făcându-se ecoul preşedintelui american Joe Biden, care a declarat că Occidentul este blocat într-o luptă cu guvernele autocratice, Soros a adăugat şi un pic de pesimism.

„Regimurile represive sunt acum în ascensiune, iar societăţile deschise sunt sub asediu”, a spus Soros. „În prezent, China şi Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa societăţii deschise”.

Soros a spus că tehnologia digitală, în special inteligenţa artificială, a ajutat China să colecteze date personale pentru supravegherea şi controlul cetăţenilor săi mai agresiv ca niciodată.

Soros a criticat strategia „zero-COVID” a preşedintelui Xi Jinping, spunând că a eşuat şi a adus Shanghaiul în „pragul unei rebeliuni deschise”.

Alături de politica COVID, Soros a spus că Xi a făcut o serie de greşeli care l-ar putea costa o influenţă semnificativă, în timp ce Partidul Comunist se pregăteşte să ia o decizie privind acordarea unui al treilea mandat.

„Contrar aşteptărilor generale, Xi Jinping ar putea să nu obţină cel de-al treilea mandat din cauza greşelilor pe care le-a făcut”, a declarat Soros.

Vezi şi

Întâlnire între actorul Ben Stiller și Volodimir Zelenski la Kiev: „Ești eroul meu” – VIDEO

Ben Stiller s-a întâlnit, luni, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Actorul american i-a …

loading...