Foto: Thomas Kienzle / AFP - Getty Images

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în tot mai multe țări. Ultimele pe listă, Suedia şi Letonia

Agenţiile de sănătate din Suedia şi Letonia au anunţat că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca. Mai multe ţări au recurs la aceeaşi măsură, în aşteptarea unor analize amănunţite ale autorităţilor sanitare internaţionale. Măsurile de precauţie vin în urma unor „simptome neobişnuite”, depistate în cazul unor pacienţi vaccinaţi cu doze din anumite loturi AstraZeneca, relatează Mediafax.

Autoritatea letonă a precizat că este o „suspendare temporară”, de până la două săptămâni. Germania, Franţa şi Italia au anunţat luni că vor înceta administrarea vaccinului AstraZeneca COVID-19 după ce mai multe ţări au raportat posibile efecte secundare grave. Măsura este „o măsură de precauţie suplimentară” în timp ce vaccinul este examinat şi nu au se leagă de utilizarea acestuia în Letonia, a comunicat agenţia letonă.

Venezuela nu autorizează vaccinul AstraZeneca

Venezuela a anunţat că nu va autoriza vaccinul AstraZeneca. Guvernul rezervase până la 2,4 milioane de doze din acest ser, prin CoVax.

OMS recomandă continuarea vaccinării cu AstraZeneca

OMS defilează în continuare cu AstraZeneca, deşi tot mai multe ţări decid să suspende vaccinarea cu serul britanic.

„În acest moment, recomandarea este că riscul (n.r. la care ne supunem) dacă nu vaccinam folosind serurile AstraZeneca sau alte vaccinuri, depăşeşte riscul infecţiei COVID, despre care ştim că are un impact semnificativ asupra persoanelor cu boli severe, spitalizare şi moarte”, spune Mariangela Simao, asistentă-director OMS.

Oficialii organizaţiei au vorbit şi despre cazurile de coagulare a sângelui, de care au suferit unele persoane vaccinate cu AstraZeneca.

Situaţia vaccinului AstraZeneca va fi analizată joi într-o reuniune extraordianală a Agenţiei Europene pentru Medicamente

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor EMA informat că se va întruni joi pentru a analiza situaţia şi şi-a reafirmat opinia că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile.

Franţa a anunţat luni suspendarea vaccinării cu AstraZeneca

Franţa suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca până ce Agenţia Europeană a Medicamentului va emite un aviz pozitiv vaccinului.

„La recomandarea ministrului Sănătăţii, împreună cu autorităţile franceze de sănătate, a fost luată decizia de a suspenda, ca măsură de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca”, a declarat Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă.

Italia prelungeşte suspendare vaccinării cu AstraZeneca

Agenţia italiană pentru medicamente a extins interdicţia asupra loturilor individuale de vaccin în toată ţara, în aşteptarea deciziei EMA.

Germania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

Ministerul Sănătăţii a declarat că decizia a fost luată ca „măsură de precauţie” la sfatul autorităţii naţionale de reglementare a vaccinurilor din Germania, Institutul Paul Ehrlich, care a solicitat investigarea în cazurilor. Decizia vine la doar câteva zile după ce ministrul Sănătăţii din Germania, Jens Spahn, critica suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în unele ţări. „Regret că unele ţări din Uniunea Europeană au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Din ceea ce ştim până acum, beneficiul este mult mai mare decât riscul”, spunea Spahn. Germania a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani pe 4 martie.

Şi Olanda a suspendat utilizarea vaccinului produs de Oxford-AstraZeneca, din cauza preocupărilor cu privire la posibilele sale efecte secundare, anunţă BBC.

Republica Irlanda a luat duminică o decizie similară, pe fondul rapoartele de efecte adverse la adulţi în Norvegia. Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda şi Thailanda au oprit deja utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Vezi şi

Germania, decizie radicală în privința vaccinului AstraZeneca. Doar anumite persoane mai pot primi vaccinul

Vaccinul AstraZeneca va putea fi administrat doar cetăţenilor care au cel puţin vârsta de 60 …

loading...