Foto: Getty

Noul președinte al grupului BBC este un fost bancher de la Goldman Sachs

Marea Britanie îl va numi pe Richard Sharp, un fost director de investiţii al băncii Goldman Sachs, în funcţia de preşedinte al grupului BBC, care va avea misiunea de a implementa un nou model de finanţare pe termen lung a radioteleviziunii publice britanice într-o perioadă marcată de intensificarea concurenţei şi a controlului politic, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Richard Sharp este un fost finanţator al Partidului Conservator şi a lucrat cu actualul ministru britanic de Finanţe, Rishi Sunak, la banca Goldman Sachs, potrivit BBC. Recent, el a devenit unul dintre consilierii ministrului Rishi Sunak.

Preşedintele BBC, care, în mod oficial, este numit de regina Elisabeta a II-a la recomandarea Guvernului, este responsabil cu menţinerea şi protejarea independenţei radioteleviziunii publice din Marea Britanie, finanţată printr-o taxă plătită de fiecare gospodărie în care se află un televizor.

Numirea lui Richard Sharp în această funcţie a fost anunţată în premieră de Sky News. Informaţia a fost publicată apoi şi de BBC.

Noul preşedinte se va alătura grupului BBC într-o perioadă în care acesta se confruntă cu unele dintre cele mai mari ameninţări la adresa viitorului său de la înfiinţarea acestei companii media, în urmă cu 98 de ani.

Prim-ministrul Boris Johnson şi-a exprimat scepticismul în legătură cu acea taxă radio-TV în contextul în care audienţele BBC sunt în scădere, iar serviciile de streaming, precum Netflix, se bucură de o popularitate tot mai mare.

Richard Sharp îi va urma în această funcţie lui David Clementi, fost guvernator adjunct al Băncii Angliei, care va părăsi postul de preşedinte în luna februarie, după o activitate de patru ani. Potrivit BBC, David Clementi a primit un salariu de 100.000 de lire sterline pe an.

Parlamentarii dintr-un comitet care supraveghează activitatea Departamentului pentru Online, Cultură şi Media din cadrul Guvernului britanic s-au declarat dezamăgiţi după ce informaţia referitoare la numirea lui Richard Sharp în funcţia de preşedinte al BBC a ajuns în presă.

O analiză a finanţării grupului BBC este programată pentru 2022, înainte ca statutul său de funcţionare să fie reînnoit prin decret regal în 2027.

Grupul BBC este adeseori acuzat de părtinire de ambele extreme ale spectrului politic. În timp ce unii dintre reprezentanţii Partidului Conservator consideră că BBC promovează cu prioritate ştirile din Londra şi că are înclinaţii politice de stânga, politicienii din Partidul Laburist, aflat în opoziţie, sunt de părere că BBC duce o politică îndreptată împotriva lor.

David Clementi a confirmat în iunie 2020 că va părăsi funcţia de preşedinte al BBC, la scurt timp după ce Tim Davie a fost numit noul director general al grupului media.

Tim Davie este editor-şef şi coordonează conţinuturile difuzate de BBC pe posturile TV, posturile radio şi serviciile sale online, fiind totodată şi directorul operativ al grupului.

Vezi şi

Povestea premierului din Malaezia condamnat la pușcărie pentru că a finanţat din banii cetăţenilor filmul “The Wolf of Wall Street” cu Leonardo DiCaprio

Najib Razak, fostul premier al Malaeziei, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în …

loading...