SONDAJ | Diferență de 3 procente între PNL și PSD. Ce se întâmplă cu USR PLUS + calcule pentru guvernare

PNL ar avea 33% din voturi duminică, arată datele ultimului sondaj IRSOP, citat de Mediafax. Sociologii IRSOP constată că, deşi conduce, PNL nu a mai crescut în ultimile săptămâni în preferinţele votanţilor.

PSD suflă puternic în spatele liberalilor cu 30% din respondenţi care sunt gata să îi voteze pe 6 decembrie. Totuşi, IRSOP spune că social democraţii au cei mai mulţi votanţi de peste 65 de ani, care spun că le este frică să nu se contamineze cu COVID în secţia de vot, aşa că ar putea rămâne duminică acasă. La distanţă mare de cele două partide se află USR Plus, care avea 17% din voturi.

PRO România şi UDMR sunt la limită de a trece pragul cu 7% şi respectiv 5% din voturile respondenţilor. PMP rămâne sub pragul de 5% necesare pentru a accede în parlament, cu 3% din voturile respondenţilor.

Sociologii IRSOP constată că o viitoare formulă de guvernare PNL cu USR Plus ar avea nevoie de parteneri suplimentari. De altfel, orice coaliţie care include UDMR pierde din sprijinul popular.

Există câţiva factori care pot influenţa votul, iar cel mai important este sentimentul românilor că situaţia lor economică nu se îmbunătăţeşte. 90% din respondenţi spun că situaţia economică este neschimbată sau mai proastă prin comparaţie cu anul trecut.

Un alt factor care influenţează votul sunt aşteptările economice descurajante. 83% din repondenţi au impresia că preţurile cresc întruna, iar 61% cred că peste un an vor trăi cam la fel sau mai rău.

Sondajul IRSOP mai arată că 68% din respondenţi vor un alt premier şi mai puţin de jumătate (48%) cred că Klaus Iohannis face o treabă bună în funcţia de preşedinte.

Sondajul a fost realizat şi finanţat de IRSOP pe un eşantion de 1.004 persoane în perioada 22-28 noiembrie. Metoda folosită este interviul telefonic, iar marja de eroare este de +/-3%.

Vezi şi

Orban îi răspunde lui Ciolacu: Să tacă pe acest subiect / PSD a alocat bani primarilor după propria politică

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a susţinut, luni, că PSD a alocat bani primarilor după …

loading...