Rusia interzice gadgeturile care nu au instalate software rusesc

Parlamentul de la Moscova a adoptat o lege care interzice comercializarea anumitor gadgeturi care nu au instalate în prealabil software-ul rusesc, urmând a intra în vigoare începând cu iulie 2020, relatează site-ul postului BBC, preluat de Mediafax.

Legea, votată joi de camera inferioară a Legislativului de la Moscova şi care va fi aplicată începând cu iulie 2020, se adresează telefoanelor mobile, computerelor şi televizoarelor. Proiectul de lege îşi propune să promoveze tehnologia rusească şi să faciliteze utilizatorilor ruşi folosirea gadget-urilor pe care le achiziţionează.

Conform informaţiilor transmise de arhitecţii acestei legi, aceasta nu interzice vânzarea gadgeturilor care provin din alte state cu software-le lor normale, însă implică instalarea obligatorie şi a „alternativei” ruseşti de software. Autorităţile vor emite o listă oficială incluzând toate gadgeturile ce urmează a intra sub incidenţa măsurii legislative.

Actul legislativ a primit critici din partea producătorilor şi distribuitorilor din Rusia. Asociaţia Societăţilor Comerciale şi Producătorilor de echipamente electrice pentru uz casnic şi computere (RATEK) a transmis că nu va fi posibilă instalarea software-ului rusesc pe anumite gadgeturi, fapt ce va determina plecarea unor companii internaţionale de pe piaţa din Rusia. Alte critici se referă la faptul că această măsură reprezintă o manieră spionare a utilizatorilor de gadgeturi de către autorităţi.

Vezi şi

După Rusia, încă o țară aprobă un vaccin împotriva COVID-19

Oficiul de Proprietate Intelectuală a Republicii Populare Chineze (SIPO) a aprobat primul patent al unui …

loading...