ANALIZĂ Freedom House: Supravegherea şi manipularea online a cetăţenilor de către state ameninţă democraţiile

Guvernele recurg din ce în ce mai mult la reţelele sociale pentru a manipula şi spiona alegători din lumea întreagă, o tendinţă îngrijorătoare pentru democraţie, potrivit raportului unei prestigioase organizaţii neguvernamentale dat publicităţii marţi, informează AFP, preluat de Agepres.

Freedom House apreciază că libertatea pe internet este în declin pentru al nouălea an consecutiv.

Această organizaţie neguvernamentală a găsit dovezi ale existenţei ‘programelor avansate de supraveghere pe reţelele de socializare’ în cel puţin 40 din 65 de ţări analizate.

În unele ţări, autorităţile aleg să blocheze pur şi simplu accesul la internet atunci când aceasta este în avantajul lor, în timp ce în altele recurg la armate de profesionişti pentru a manipula informaţiile online şi a face să circule falsuri până când devin virale.

‘Numeroase guverne realizează că propaganda funcţionează mai bine decât cenzura pe platforme’, explică Mike Abramowitz, preşedintele Freedom House.

‘Liderii autoritari şi populişti exploatează natura umană şi algoritmii pentru a câştiga alegeri, ignorând regulile în vigoare pentru a asigura alegeri libere şi corecte’, potrivit acestuia.

În 47 din 65 de ţări, indivizi au fost arestaţi pentru că au făcut afirmaţii de ordin politic, social şi religios pe internet, iar persoane au fost supuse la violenţe fizice pentru activitatea lor online în cel puţin 31 de ţări.

China este cazul cel mai negativ în privinţa abuzului împotriva libertăţii pe internet, pentru al patrulea an consecutiv, în timp ce guvernul şi-a intensificat eforturile pentru a controla informaţiile despre manifestaţiile la Hong Kong sau cele vizând împlinirea a 30 de ani de la masacrul din piaţa Tiananmen.

În SUA, ‘forţele de ordine şi autorităţile care se ocupă de imigraţie şi-au extins supravegherea, ocolind mecanismele de transparenţă, de control şi de responsabilitate care le-ar fi putut restricţiona acţiunile’, susţine organizaţia neguvernamentală citată.

‘Agenţii spionează, fără mandat, dispozitive electronice ale călătorilor pentru a culege informaţii despre activităţi protejate de Constituţie, precum manifestaţiile paşnice’, se menţionează în raport.

Freedom House a desemnat Sudanul, Kazahstanul, Brazilia, Bangladesh şi Zimbabwe drept ţările unde libertatea pe internet s-a deteriorat cel mai mult în acest an. În schimb, organizaţia a remarcat îmbunătăţiri în 16 state, cu Etiopia în frunte.

Mike Abramowitz a menţionat exemple când tehnologia joacă un rol pozitiv în schimbările democratice, cum ar fi Libanul, unde numeroase persoane ‘se raliază cetăţenilor’ pentru a cere reforme.

Vezi şi

Guvernul a modificat din nou regulile din starea de alertă. Ce ai voie să faci de astăzii

Guvernul a modificat hotărârea privind starea de alertă şi a introdus noi măsuri în ceea …

loading...