Kyriakos Mitsotakis

Noua Democraţie a câștigat alegerile din Grecia. Partidul premierului Tsipras, pe locul secund

Partidul Noua Democraţie (centru-dreapta), condus de Kyriakos Mitsotakis, ar urma să obţină majoritatea în cadrul alegerilor parlamentare din Grecia, situându-se în faţa formaţiunii Syriza, condusă de prim-ministrul Alexis Tsipras, relatează BBC, citat de Mediafax.

Conform sondajelor realizate la ieşirea de la urne, formaţiunea Noua Democraţie ar urma să obţină între 38-42% dintre voturi.

Partidul condus de Alexis Tsipras ar urma să se situeze pe locul al doilea, cu doar 26,5-31,5% dintre voturi.

Astfel, Partidul Noua Democraţie ar urma să obţină majoritatea în Parlament. Rezultatele oficiale sunt aşteptate duminică seară.

Premierul Alexis Tsipras a convocat alegeri parlamentare anticipate după ce formaţiunea Noua Democraţie a câştigat cu un avans de 10% scrutinul europarlamentar din mai.

Tsipras l-a felicitat pe liderul opoziţiei, Kyriakos Mitsotakis, pentru victoria în alegerile din Grecia

Premierul Alexis Tsipras a anunţat duminică seară că l-a felicitat pe liderul opozitei, Kyriakos Mitsotakis, pentru victoria partidului său, Noua Democraţie, în alegerile legislative anticipate din Grecia, informează postul BBC News.

„Astăzi, cu capul sus, acceptăm verdictul cetăţenilor. Pentru a aduce Grecia acolo unde este astăzi a trebuit să luăm decizii dificile (cu) un preţ politic greu”, a declarat Tsipras.

Conform rezultatelor parţiale, după numărarea a 60% din voturi, Syriza, partidul condus de Tsipras, a obţinut 31,5% din voturi, în timp ce formaţiunea Noua Democraţie are 39,7%.

Estimările actuale indică faptul că Noua Democraţie ar putea obţine majoritatea necesară formării guvernului, întrucât partidul clasat pe primul loc în urma scrutinului primeşte în plus 50 de locuri în urma redistribuirii voturilor acordate partidelor care nu trec de pragul electoral.

Liderul partidului Noua Democraţie, Kyriakos Mitsotakis, care ar putea deveni noul premier al Greciei, este fiul fostului prim-ministru elen Konstantinos Mitsotakis.

Juncker l-a felicitat Kyriakos Mitsotakis pentru victoria în alegerile din Grecia

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat duminică seară pe Kyriakos Mitsotakis, pentru victoria partidului său, Noua Democraţie, în alegerile legislative din Grecia, informează publicaţia Naftemporiki.

„Aş vrea să vă felicit pentru pentru victoria clară la alegerile legislative. Cunoaşteţi ataşamentul meu personal faţă de Grecia şi poporul său care au suferit atât de mult în cursul ultimului deceniu. Demnitatea, rezistenţa şi angajamentul european al grecilor impune respect”, afirmă Juncker într-un mesaj pe Twitter.

Mesajul este însoţit de o copie a telegramei oficiale care a fost trimisă liderul grec.

Juncker, care s-a aflat la conducerea Comisiei Europene în perioada crizei datoriilor din Grecia, a avut relaţii tensionate cu rivalul lui Mitsotakis, actualul premier grec Alexis Tsipras.

Acesta a venit la putere în Grecia, în anul 2015, promiţând că va lupta împotriva politicilor de austeritate cerute de autorităţile UE şi de creditorii internaţionali, dar în cele din urmă a ajuns să accepte măsuri de austeritate substanţiale în schimbul împrumuturilor necesare.

Vezi şi

Reţea de trafic de ovule şi copii, anihilată în Grecia

Poliţia din nordul Greciei arată că a destructurat ”o reţea a naşterii”, care vindea copii …