Acasă / Focus / VIDEO | Cea mai înaltă statuie din lume, inaugurată în India. De ce a stârnit controverse monumentul de două ori mai înalt decât Statuia Libertății

VIDEO | Cea mai înaltă statuie din lume, inaugurată în India. De ce a stârnit controverse monumentul de două ori mai înalt decât Statuia Libertății

Cea mai înaltă statuie din lume, de 188 de metri, a fost inaugurată, miercuri, în India, de premierul Narendra Modi, dar a stârnit deja controverse, din cauza preţului de producţie, de 370,7 milioane de euro, dar şi a impactului asupra mediului, potrivit The Telegraph, citat de Mediafax.

„Statuia Unităţii”, reprezentându-l pe Vallabhbhai ‘Sardar’ Patel, unul dintre eroii mişcării de independenţă din India, fost ministru de Interne, a fost ridicată în statul Gujarat.

La evenimentul de inaugurare, la care a participat premierul indian, avioane militare au „inundat” statuia cu flori.

Evenimentul a fost văzut de mulţi ca o lansare neoficială a noii campanii electorale a lui Modi.

Mulţi au criticat preţul exorbitant al monumentului, de aproximativ 370,7 milioane de euro. Iar autorităţile din cele 22 de sate din jurul zonei în care se află statuia i-au trimis o scrisoare deschisă lui Modi în care criticau impactul acesteia asupra mediului.

Alegerea lui Sardar Patel a fost şi ea criticată, dar unii istorici spun că Modi vrea să sugereze că se vede ca cel care va unifica noua Indie pentru o eră globală.

Baza monumentului – de două ori mai înalt decât Statuia Libertăţii – este realizată din metal colectat din toată India din 2014 şi topit, astfel încât să fie un simbol al unificării.

Statuia a fost construită în 33 de luni, dar Modi deja a făcut demersurile pentru construirea altui monument gigant, care ar urma să fie gata în 2021.

Anterior, cea mai înaltă statuie din lume era Buddha din Templul Izvorului, din China, cu o înălţime de 128 de metri.

Vezi şi

Cauți cea mai simplă cură de slăbire? Încearcă dieta indiană

Dieta indiană. Daca vrei sa slabesti repede, curele rapide sunt cea mai buna solutie. Dieta …