foto timponline.ro

Ce scrie presa din străinătate despre referendum: „România, ţară conservatoare”

Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat pe larg despre referendumul din România privind redefinirea familiei, potrivit unei Mediafax.

Agenţia de ştiri Reuters remarcă în legătură cu referendumul din România că „ţara conservatoare este deja una din statele membre UE care interzice căsătoriile şi parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex”.

„Zeci de grupuri pentru drepturile omului, care au încurajat oamenii să boicoteze votul, au avertizat că aprobarea (referendumului) ar încuraja şi alte tentative de a limita drepturile minorităţilor şi ar împinge România pe o cale populistă, autoritară”, mai scriu jurnaliştii de la Reuters.

Agenţia mai notează că „înainte de vot, guvernul a relaxat monitorizarea anti-fraudă şi a limitat opţiunile disponibile de contestare a rezultatului”.

Jurnaliştii mai menţionează că Biserica Ortodoxă a comunicat că un vot de „Da” este creştinesc, democratic şi patriotic.

Publicaţia The Times comentează că un aprobarea referendumului pe tema amendamentului constituţional privind redefinirea familiei ar „îngreuna legalizarea căsătoriilor de acelaşi sex”, adăugând că „Biserica Ortodoxă din România susţine amendamentul, însă criticii spun că ar încuraja homofobia”.

„Românii votează într-un referendum care ar putea face permanentă interdicţia căsătoriilor între persoane de acelaşi sex”, titrează cotidianul The Independent, susţinând că „schimbările ar face virtual imposibile încercările de legalizare” a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Pe de altă parte, Coaliţia pentru Familie a comunicat că acţionează pe fondul îngrijorărilor privind predarea exemplelor de familii „netradiţionale” în şcoli, observă jurnaliştii de la The Independent.

Cotidianul The Washington Post scrie că referendumul a creat „temeri că familiile netradiţionale ar putea fi discriminate”.

„Oponenţii declară că noul limbaj constituţional este o încercare rău-intenţionată de a face membrii comunităţii LGBT să se simtă mai degrabă ca cetăţeni de mâna a doua şi, de asemenea, ar putea marginaliza gospodăriile formate din părinţi singuri sau cupluri necăsătorite care cresc copii”, mai notează jurnaliştii americani.

Vezi şi

Iran racheta Shabab Ali Khamenei

ANALIZĂ Financial Times | Opţiunile SUA în conflictul cu Iranul: raiduri aeriene, atacuri cibernetice, sancţiuni economice

Preşedintele SUA, Donald Trump, nu este interesat de repetarea intervenţiei militare din Irak în criza …