Rusia: România reprezintă o ameninţare clară din cauza sistemului antirachetă

Rusia percepe România drept o ameninţare clară la adresa securităţii sale întrucât serveşte drept avanpost al NATO şi găzduieşte elemente ale sistemului antirachetă american, a declarat un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, citat de agenţia de ştiri Interfax, relatează Reuters.

„Atitudinea României şi atitudinea conducerii sale, care a transformat ţara într-un avanpost, constituie o ameninţare clară pentru noi”, a declarat Alexander Bostan-Kharchenko, un oficial de rang înalt din cadrul MAE rus, în cadrul unui interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax, potrivit Mediafax.

„Toate aceste decizii (…) sunt în primul rând orientate împotriva Rusiei”, a adăugat oficialul, care a acuzat autorităţile de la Bucureşti de retorică antirusă.

Afirmaţiile oficialului rus au loc în contextul în care NATO a desfăşurat mai multe mii de militari în Polonia, statele baltice şi sud-estul Europei, inclusiv în România. Mai mult, în luna mai a anului trecut, SUA au activat elementele staţionate în România ale unui sistem antirachetă despre care Washingtonul spune că ar avea drept obiectiv să contracareze ameninţările venite dinspre Iran şi nu afectează securitatea Rusiei.

Vezi și

Cum ajută China „flotele fantomă” din Rusia şi Iran să fenteze sancţiunile occidentale și să își vândă petrolul

China a ajutat Rusia şi Iranul să evite sancţiunile occidentale asupra exporturilor de petrol, potrivit …