Nu te DISTREZI? Nu te ODIHNEŞTI? Nu îţi merge bine nici la JOB

Reducerea timpului acordat distracţiei şi odihnei sunt doi factori care pun în pericol stabilitatea vieţii personale şi profesionale a oamenilor, astfel încât se impune o mai mare echilibrare a acestor aspecte, potrivit specialistei în psihologie Johana Karla Longines, citată de EFE, relatează Agerpres.

Longines, psiholog la Universitatea Valle de México campus Texcoco a explicat că actualul ritm de viaţă invadează timpul pe care oamenii îl dedică odihnei, fapt ce le poate afecta sănătatea şi relaţia cu familia.

Potrivit unui alt expert, Jesús Uribe Prado, doctor în psihologie la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic (UNAM), cel puţin 40% din populaţie este bolnavă de stres din cauza problemelor legate de muncă.

Se estimează că 75% din populaţia activă mexicană suferă de aşa-numitul ‘burnout’ sau sindromul epuizării profesionale, fapt ce plasează Mexicul pe primul loc la nivel mondial în această categorie, urmat de China cu 73% şi de SUA cu 59%, potrivit cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Stresul la locul de muncă este responsabil pentru 25% din cele 75.000 cazuri de infarct înregistrate anual în Mexic, pe lângă alte patologii precum migrene, dureri articulare şi de spate, anxietate, probleme de somn sau tulburări gastro-intestinale.

Karla Longines este de părere că trebuie găsit un echilibru între viaţă şi muncă şi să se identifice timpul şi spaţiul ce corespund fiecărei activităţi. „Nu trebuie să aducem serviciul acasă cu noi, trebuie să avem mai mult timp pentru noi, altminteri aceste probleme vor avea repercusiuni asupra sănătăţii noastre”, a explicat specialista în psihologie.

Specialista a propus cinci paşi pentru a găsi acest echilibru: gestionarea timpului, concentrarea, leadershipul, timpul pentru sine şi lăsarea muncii la locul de muncă.

Vezi și

De ce nu e bine să bei cafea dimineață

Deși cele mai multe persoane preferă să-și înceapă diminețile cu o cană fierbinte de cafea, …