AP Photo via Mediafax

Au venit primele rezultate la referendumurile din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Când va analiza Rusia cererile de alipire ale celor patru regiuni ucrainene

Agenţia rusă de ştiri de stat RIA Novosti afirmă că primele rezultate parţiale din cele patru părţi ale Ucrainei unde au avut loc referendumuri arată majorităţi uriaşe în favoarea aderării la Federaţia Rusă.

RIA Novosti, citată de Mediafax, a precizat că, după aproximativ 12% din voturi numărate, cel puţin 97% din cele exprimate au fost în favoarea aderării la Federaţia Rusă.

Procesul de referendum a fost condamnat pe scară largă de guvernele occidentale şi de Kiev ca fiind ilegitim şi o „farsă”. Nu au existat misiuni de observatori internaţionali recunoscuţi.

Referendumurile – anunţate abia în urmă cu o săptămână – au implicat oficiali care au mers din casă în casă pentru a colecta voturi, uneori însoţiţi de soldaţi, precum şi o zi de vot la secţiile de votare. Oficialii ucraineni au raportat o prezenţă minimă la vot.

Situaţia la secţiile de votare din Federaţia Rusă

Pe baza rezultatelor procesării a 14,07% din voturi, 97,79% dintre alegătorii de la secţiile de votare de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru includerea Republicii Populare Lugansk în Rusia.

În urma procesării a 16,06% din voturi, 98,05% dintre alegătorii de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru includerea Republicii Populare Doneţk în Rusia.

După procesarea a 12% din voturi, 97,47% dintre participanţii de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru includerea regiunii Herson în Rusia.

Pe baza rezultatelor procesării a 20% din voturi, 98% dintre participanţii de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru intrarea regiunii Zaporojie.

Rusia anunţă când ar putea fi analizate cererile de alipire ale celor patru regiuni ucrainene

Consiliul Federaţiei Ruse – camera superioară a parlamentului – ar putea lua în considerare pe 4 octombrie cererile de alipire la Rusia din partea celor patru regiuni ucrainene, potrivit preşedintelui Consiliului, Valentina Matvienko.

Referindu-se la aşa-numitele referendumuri organizate în patru regiuni ocupate din Ucraina, Matvienko a declarat: „Respectăm voinţa locuitorilor din RPD (Doneţk), RPL (Lugansk), Zaporojie şi Herson, iar dacă aceasta este voinţa lor, vom sprijini cu siguranţă aderarea lor la Rusia”.

Ea a declarat că nu este nevoie de o reuniune extraordinară a consiliului înainte de acest moment, scrie CNN.

„Şedinţa Consiliului Federaţiei programată pe 4 octombrie. Cred că pe 4, dacă totul se confirmă, vom fi pregătiţi să luăm în considerare (legile privind intrarea unor noi regiuni în Federaţia Rusă)”, a declarat Matvienko.

Vezi și

USR anunță că va vota pentru ridicarea imunităţii lui Cîţu şi îl va susţine pe Voiculescu pentru europarlamentare

Parlamentarii USR vor vota, săptămâna viitoare, pentru ridicarea imunităţii senatorului Florin Cîţu, aşa cum cere …