Foto: Oles_Navrotskyi / Depositphotos.com

100 de zile de la invazia lui Putin. Care este acum situația războiului din Ucraina

În urmă cu 100 de zile în primele ore ale dimineţii într-un discurs preînregistrat Putin declanşa invazia Ucrainei. Speranţele preşedintelui rus pentru o victorie rapidă s-au năruit în faţa rezistenţei eroice a ucrainienilor. Cum arată situaţia în prezent?

Forţele ruseşti ocupă în prezent 20% din teritoriul Ucrainei. După ce la începutul invaziei atacul a venit pe 3 fronturi (Nord, Est şi Sud), acum ruşii îşi concetrează forţele în atacul asupra regiunii Donbas.

Linia frontului se întinde pe o distanţă de peste 1.000 km, potrivit preşedintelui ucrainian Volodimir Zelenski. „Toate formaţiunile militare ruseşti pregătite de luptă sunt implicate în această agresiune”, a declarat Zelenski, potrivit Mediafax.

Forţele ruseşti au intensificat atacurile asupra oraşului Severodoneţk, în estul regiunii Donbas. Oficialii britanici din domeniul apărării spun că Rusia a cucerit cea mai mare parte a oraşului.

Severodoneţk este cel mai estic oraş aflat sub control ucrainean, iar guvernatorul regional Serhiy Haidai a declarat că Rusia încearcă să străpungă apărarea oraşului „din toate direcţiile”.

Cu toate acestea, el a declarat că trupele ucrainene au desfăşurat contraatacuri, „respingând inamicul pe unele străzi şi luând mai mulţi prizonieri”.

Luptele intense ce se dau stradă cu stradă au îngreunat evacuările, a spus el, descriind astfel de eforturi ca fiind „extrem de periculoase”. Aproximativ 15.000 de civili au rămas blocaţi, mulţi dintre ei adăpostindu-se la uriaşa uzină chimică Azot.

Vezi și

Cum arăta în tinerețe Nea Marin de la TV

Cine nu a auzit de Nea Marin? Toată lumea îl ştie pe omul de televiziune …