Foto: jurnal.md

Cât timp trebuie să mai purtăm mască de protecție. Medic: „Inițial, vom scăpa de ea în spațiile deschise”

Persoanele imunizate nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul Sars-Cov-2, anunță oamenii de știință. Vom scăpa de mască mai întâi în aer liber, apoi și în interior, spune și medicul Adrian Marinescu. Până atunci, însă, ne așteaptă două luni cu multe cazuri de Covid-19 și secții ATI pline, relatează Aleph News.

Dacă te-ai vaccinat cu ambele doze și au trecut zece zile de la rapel, te întrebi de ce mai este nevoie să porți mască. Centrul american pentru Controlul Bolilor a explicat că nu există riscul să transmiți virusul Sars-COV-2 mai departe, dacă ești imunizat complet.

Când am putea să scăpăm de această regulă?

Inițial, vom scăpa de mască în spațiile deschise, apoi și în cele închise, a spus medicul Adrian Marinescu. Aceste măsuri de relaxare vor veni atunci când cei mai mulți dintre noi vor fi imunizați. Vom atinge acea imunizare de masă, de 70%. Declarațiile medicului au fost făcute în contextul noilor date publicate de Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite și a Centrului european pentru Controlul Bolilor.

Cum au ajuns cele două Centre la această concluzie, că nu mai poți transmite virusul?

Au ajuns la această concluzie după ce au analizat rezultatele mai multor studii. Unul dintre ele a fost făcute pe membrii unor familii, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat. Așa au observat că riscul de a transmite virusul a scăzut cu 30%, dacă cel puțin un membru al unei familii a fost vaccinat cu ambele doze. Un alt studiu a fost făcut pe 4000 de angajați sanitari din linia întâi, o parte dintre ei vaccinați. S-a observat și în acest caz un risc redus de transmitere a virusului de la o persoană vaccinată la una nevaccinată.

Deși suntem în a treia etapă de vaccinare și aproape un milion de români au fost vaccinați cu ambele doze, totuși numărul cazurilor de Covid este în continuare în creștere. Cum vor arăta următoarele luni?

Următoarele două luni vor fi dificile, iar o scădere a numărului de infectări am putea vedea abia la sfârșitul verii, cred medicii. Cea mai mare presiune va fi în lunile următoare pe secțiile ATI, pentru că acest val se deosebește de celelate două printr-un număr mai mare de cazuri grave.

Vezi şi

Centrele de vaccinare vor fi obligate să afișeze public tipul de vaccin folosit

Din 1 aprilie, orice persoană care îşi va face programare într-un centru de programare sau …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...