Fo

Americanii anunţă un proiect uriaş de infrastructură în România: 8 miliarde de dolari pentru autostradă şi cale ferată de la Constanţa la Gdansk

Se conturează un proiect de infrastructură care are în vedere o imagine de ansamblu considerabilă. De la Portul Constanţa s-ar putea ajunge, pe autostradă, până la Marea Baltică, printr-un proiect de infrastructură anunţat de Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Proiectul prevede şi construcţia unei căi ferate care să realizeze conexiunea dintre cele două mări: Neagră, respectiv Baltică.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi şi căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaş pentru economiile României şi Poloniei, dar şi pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, spune Adrian Zuckerman, citat de Mediafax. Declaraţia integrală a ambasadorului SUA în România poate fi consultată AICI.

Acord istoric România-SUA, pentru proiectele de energie nucleară de la Cernavodă

Vineri, secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în vederea extinderii şi modernizării programului de energie nucleară civilă din România.

„Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanţa parteneriatului strategic între Statele Unite şi România şi angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune”, se arată într-un comunicat comun de presă al Secretariatului pentru Energie din SUA şi Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, acest parteneriat va asigura securitatea energetică, va conduce la creştere economică şi va implementa cele mai înalte standarde de siguranţă. Energia nucleară va continua să joace un rol proeminent în mixul energetic naţional al ţării, oferind României energie fiabilă fără emisii, pentru a satisface cererea sa crescândă de electricitate. Valoarea proiectului va fi de 8 miliarde de dolari, spune ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Vezi şi

Vaccinul anti-coronavirus ajunge greu la români. Alexandru Rafila: Dozele trebuie administrate în cel mult 17 zile, în centre speciale

Vaccinul anti coronavirus e greu de obţinut, dar şi dificil de distribuit. Alexandrul Rafila a …

loading...