Foto: Reuters

Două ţări din apropierea României pe cale să îşi declare război

Ministrul turc de externe a avertizat Grecia, sâmbătă, împotriva extinderii apelor sale teritoriale de la 6 la 12 mile marine. Cavusoglu îi avertizează pe greci să nu facă şi în Marea Egee acelaşi lucru ca în Marea Ionică.

„Grecia face ce doreşte acolo unde are dreptul să facă asta. Nu avem nimic cu asta. Totuşi, nu îşi pot extinde graniţele pana la 12 mile în Marea Egee””, a declarat Mevlut Cavusoglu pentru canalul de ştiri A Haber, citat de Mediafax.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că guvernul intenţionează să depună un proiect de lege pentru extinderii apelor teritoriale ale Greciei în Marea Ionică, a raportat cotidianul grec Ekathimerini.

În viitor, Grecia ar putea extinde şi apele teritoriale în alte zone maritime, a adăugat el.

Referindu-se la sprijinul Franţei pentru Grecia în estul Mediteranei, Cavusoglu a spus că Franţa joacă pentru conducerea Europei. „Franţa vrea să creeze o forţă de securitate a UE împotriva NATO. NATO este unul dintre obiectivele actualei escaladări.”

Grecia a încheiat anterior acorduri cu Egiptul, Israelul şi Ciprul grec. Acestea sunt mişcări politice împotriva Turciei, dar nu sunt fezabile, a menţionat el despre recentul acord maritim dintre Grecia şi Egipt.

„Acesta este platoul nostru continental, iar aprobarea ambelor state [Grecia-Egipt] la acord nu ar schimba prea mult pentru noi”, a adăugat el.

Grecia a contestat explorarea energetică actuală a Turciei în estul Mediteranei.

Turcia – ţara cu cea mai lungă coastă de pe Marea Mediterană – a trimis nave de foraj pentru explorarea energiei pe platforma continentală, spunând că Turcia şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) au drepturi în regiune.

Dialogul pentru partajarea echitabilă a acestor resurse va fi un câştig pentru toate părţile, spun oficialii turci.

De asemenea, Turcia a criticat Atena pentru că a solicitat sprijinul UE pentru blocarea explorării energetice legitime a Ankarei.

 

Vezi şi

Vremea a luato razna! A fost atât de cald în Grecia încât oamenii au ieșit la plajă

Un val de căldură cu maxime de 28 de grade Celsius i-a determinat pe greci …

loading...