Foto: AP

Americanii folosesc o metodă revoluţionară pentru a salva pacienţii critici cu COVID

Mai mulţi medici de la un spital din New York au descoperit că inducerea hipotermiei terapeutice poate duce la deconectarea de la ventilatoare a pacienţilor aflaţi în stare critică. Au aplicat metoda reducerii temperaturii corpului pe 4 pacienţi conectaţi la ventilatoare. După 48 de ore în care temperatura lor a fost de numi 34, 5 grade C, toţi 4 au avut un nivel ridicat de oxigen iar doi au fost scoşi de pe aparate, relatează Mediafax.

Practic această nouă stare îi ajută pe aceşti pacienţi să aibă o rată metabolică scăzută, fapt care împiedică organismul să folosească multă energie.

Medicii noştri cunosc această tehnică. O folosesc pentru chirurgia cardiovasculară de exemplu, când scad temperatura corpului pentru a proteja creierul în timpul intervenţiilor pe cord deschis. Nu este exclus să fie folosită şi în România pe viitor, însă mai este nevoie de studii pe mai mulţi pacienţi. Cert este că specialiştii americani văd potenţialul imens al acestei metode şi o vor folosi tot mai mult în viitorul apropiat.

Metoda nu este lipsită, însă,de riscuri.

”Scăderea ratei metabolice înseamnă o scădere a emisiilor de dioxid de carbon şi o scădere a producţiei de acizi. În cazul pacienţilor cu coronavirus care au şi hipertermie, deci o temperatură ridicată, această rată metabolică se accelerează. Este o inducere, aşa numita stare de hibernare pe care anumite animale o au, tocmai pentru reducerea acestei rate metabolice. Există riscuri ale acestei răciri a organismului, în primul rând există riscul de a dezvolta anumite aritmii cardiace, pentru că tot orgnismul este supus la o temperatură scăzută, există riscul de a dezvolta anumite dezechilibre electrolitice. Metoda răcirii pacienţilor cu coronavirus nu va reprezenta niciodată o metodă de tratament, este mai degrabă o metodă salvatoare, care, dacă va fi implementată la scară largă va fi doar pentru pacienţii care sunt în stare gravă, cu prognostic rezervat”, a declarat Radu Ţincu, medic specialist ATI Toxicologie Floreasca.

Vezi şi

Dan Bittman continuă declarațiile controversate: „În Suedia, masca e opţională. Noi nu luăm decât lucrurile rele”

Dan Bittman a amintit că purtarea măştii e opţională în Suedia. Solistul de la Holograf …

loading...