Povestea premierului din Malaezia condamnat la pușcărie pentru că a finanţat din banii cetăţenilor filmul “The Wolf of Wall Street” cu Leonardo DiCaprio

Najib Razak, fostul premier al Malaeziei, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în scandalul 1MDB, iar Goldman Sachs Group va plăti Maleziei 3,9 miliarde de dolari pentru retragerea acuzaţiilor în acest scandal.

Situaţia nu arată deloc roz pentru Najib Razak, fostul prim-ministru al Malaeziei. Scandalul 1MDB l-a adus în prim-plan încă din 2018, alături de cea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs Group. Inevitabil, totul într-un decor care a inclus iahturi, apartamente de lux, artă şi filmul „The Wolf of Wall Street”. Najib a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru abuz de putere, 10 ani pentru spălare de bani şi încă 10 ani pentru abuz de încredere, dar îi va executa simultan, relatează Mediafax.

În 2018, el a fost arestat şi acuzat că şi-a însuşit 628 milioane de dolari din acest fond de stat pentru dezvoltare. Şi drepturile filmului „Lupul de pe Wall Street” au fost sechestrate de Fiscul American în acest caz de evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, filmul a fost finanţat de Red Granite cu bani folosiţi în mod fraudulos provenind din 1MDB.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs Group a anunţat că va plăti Maleziei 3,9 miliarde de dolari pentru retragerea acuzaţiilor cu privire la rolul băncii de investiţii în scandalul fondului 1MDB.

Najib a primit şi o amendă de 49,3 milioane dolari şi dacă nu o achită poate primi încă 5 ani după gratii. Decizia vizează transferul a 9,9 milioane de dolari din 1MDB în conturile lui Najib prin diverse companii intermediare. Najib neagă toate acuzaţiile şi se declară nevinovat. Fostul premier s-ar putea confruta acum cu zeci de ani de închisoare.

Pentru 1MDB, Goldman Sachs împrumuta bani de pe pieţele financiare prin emiterea de obligaţiuni. Au avut loc trei runde de emiteri de obligaţiuni care au dus la obţinerea a 6,5 miliarde dolari. Partea obţinută de Goldman a fost de 9,1% din suma încasată, adică 593 miliarde dolari.

În 2014, 1MDB declarase o creştere a datoriilor la 11 miliarde de dolari. Banca americană a negat la rândul ei întotdeauna acuzaţiile. La scurt timp au apărut în presa internaţională şi amănuntele unor cazuri de deturnare de fonduri.

Bridget Welsh, cercetător asociat onorific la Universitatea din Nottingham, Malaezia: “Se simte euforia în rândul cetăţenilor din Malaezia pentru că s-a făcut dreptate. Reţineţi că majoritatea malaezianilor au votat, în 2018, schimbarea politică, iar cazul 1MDB a fost un factor determinant în acest sens. Cazul 1MDB a afectat reputaţia Malaeziei şi cred că astăzi imaginea ţării a fost restabilită”.

Trailer „The Wolf of Wall Street”

Vezi şi

Premierul Italiei şi şase miniştri, cercetaţi penal pentru pandemia de coronavirus

Procuratura Romei a deschis o anchetă pe numele prim ministrului şi al cabinetului de miniştri …

loading...