Peste zece judeţe îi obligă pe români să poarte mască şi în aer liber

Masca de protecţie devine obligatorie, în mai multe judeţe, şi în spaţiile aglomerate în aer liber. Pieţele, târgurile, obiectivele turistice şi chiar străzile aglomerate sau faleza mării, printre locurile în care vei purta mască în următoarea perioadă. În plus, gata cu dansurile la terase, baruri şi cluburi în aer liber, scrie Mediafax.

Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate devine obligatorie în tot mai multe judeţe din România, după ce Guvernul a împuternicit comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă să decidă când şi unde se vor aplica noile restricţii în perioada următoare.

Până acum, masca devine obligatorie şi în aer liber, în majoritatea cazurilor de la 1 august, în următoarele 11 judeţe: Argeş, Dâmboviţa, Galaţi, Braşov, Vâlcea, Iaşi, Călăraşi, Prahova, Buzău, Constanţa şi Vrancea. Dacă Argeşul a fost primul judeţ care a adoptat o astfel de măsură, Vrancea este ultimul care se înscrie pe această listă.

Primarii, în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, sunt cei care stabilesc exact locurile în care masca va deveni obligatorie. Astfel, dacă mergi la mare în acest weekend, să ştii că de sâmbătă vei fi obligat să porţi mască pe faleză sau în zonele de promenadă, în toate staţiunile de pe litoral, între orele 18:00 şi 24:00.

Nici la munte nu vei scăpa de masca facială. Şi la Braşov, începând de mâine, masca va fi obligatorie în pieţe şi târguri, dar şi pe străzile circulate intens de pietoni. Măsura ar putea fi impusă, de la începutul săptămânii viitoare, şi în Centrul Vechi din Bucureşti. O decizie în acest sens va fi luată luni, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În rest, masca de protecţie devine obligatorie în spaţii precum târguri, pieţe, obiective turistice, staţii de autobuz, gări, ştranduri sau piscine, în funcţie de decizia adoptată la nivelul fiecărui judeţ. Exceptaţi de la portul măştii vor fi copiii sub cinci ani şi, pe alocuri, persoanele ce desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante şi cele ce suferă de afecţiuni respiratorii.

Referitor la activitatea teraselor, barurilor şi cluburilor în aer liber, hotărârea adoptată de Guvern miercuri seară, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prevede că acestea vor trebui să respecte orarul prestabilit (adică să nu mai funcţioneze în afara programului). Regula va fi valabilă şi în cazul activităţilor din domeniul jocurilor de noroc (cazinouri, case de pariuri etc.).

Terasele, barurile şi cluburile în aer liber vor trebui să limiteze accesul persoanelor, astfel încât să poată intra doar câte persoane pot lua loc pe scaune. În plus, orice activităţi ce presupun interacţiunea fizică între clienţi vor trebui limitate, ca de exemplu dansurile. Vrancea este unul dintre judeţele care a decis să închidă terasele în intervalul orar 23:00-06:00. La mare, terasele vor continua să funcţioneze şi noaptea, însă cu respectarea regulilor prezentate anterior.

Obligativitatea de a purta mască de protecţie şi în aer liber vine ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.295 de noi cazuri, cele mai multe fiind în Bucureşti (164), Argeş (112) şi Braşov (71). La Neamţ s-au înregistrat 68 de noi cazuri, în Timiş 42, iar în Gorj 41. Nu este exclus ca acestea să fie următoarele judeţe în care masca să fie obligatorie şi pe stradă.

Joi, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 1.356 de noi cazuri, număr record de infectări. Până acum, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Bucureşti, cu un total de 5.887 de cazuri, Suceava cu 4.527 de cazuri şi Argeş cu 3.224 de cazuri.

Vezi şi

Cele mai multe cazuri noi confirmate azi sunt în Bucureşti. Argeş și Braşov vin tare din urmă

Municipiul Bucureşti (143), judeţul Argeş (98) şi judeţul Braşov (91) sunt zonele cu cele mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...