România şi Ungaria, schimb de replici dure după declaraţia preşedintelui Iohannis despre „Ardealul ungurilor”

MAE consideră „provocatoare” şi „inadecvate” afirmaţiile oficialului ungar privind calificarea discursului Preşedintelui României ca fiind incitare la ură şi apreciază că este necesar ca partea ungară să îşi revizuiască propriile atitudini. „Denotă lipsă de respect la adresa României şi înalţilor oficiali români”, se arată în răspunsul oficial adresat Ungariei, informează Mediafax.

După postarea pe pagina de Facebook a ministrului ungar al Afacerilor Externe, cu privire la declaraţiile preşedintelui României, Ministerul român de externe îl acuză pe oficialul ungar că deturnează afirmaţiile preşedintelui român.

MAE spune că Ungaria nu trebuia să se pronunţe asupra unui subiect care ţine exclusiv de o dezbatere internă a României şi care contravine Constituţiei române.

„Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmaţiilor Preşedintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul aşa-zisului ”Ţinut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituţiei române, partea ungară neavând a se pronunţa asupra acestui subiect.

Aşadar, MAE consideră provocatoare şi inadecvate afirmaţiile oficialului ungar privind calificarea discursului Preşedintelui României ca fiind incitare la ură şi apreciază că este necesar ca partea ungară să îşi revizuiască propriile atitudini şi acţiuni care denotă lipsă de respect la adresa României şi înalţilor oficiali români”, se arată în răspunsul MAE.

Reprezentantul la nivel diplomatic al României avertizează că s-a abţinut, în ultima perioadă, de la a reacţiona la o serie de manifestări provocatoare ale părţii ungare.

„MAE român, manifestând responsabilitate faţă de relaţia foarte importantă dintre România şi Ungaria – parteneri strategici, state membre UE şi aliate NATO – s-a abţinut, în ultima perioadă, la a reacţiona la o serie de manifestări provocatoare ale părţii ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat şi artificial, a relaţiei bilaterale”, se mai arată în comunicatul transmis de partea română.

În consecinţă, cu atât mai mult în contextul pandemiei de COVID-19, MAE român a făcut apel la ”reţinere şi discernământ” şi a pledat pentru implicarea deplină „în construirea unei relaţii de bună vecinătate şi de parteneriat strategic autentic”.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, l-a acuzat pe preşedinte Iohannis că a făcut o declaraţie provocatoare şi incitatoare la ură şi i-a cerut mai mult respect pentru maghiari, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

Schimbul de replici a plecat de la declaraţia extrem de dură a preşedintelui Iohannis în care a acuzat PSD că a complotat cu UDMR pentru a fi adoptat tacit în Camera Deputaţilor proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Vezi şi

Coronavirus România 21 septembrie: 808 cazuri noi. Numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 113.589 de la începutul pandemie

Un număr de 808 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, faţă …

loading...