2019, cel mai cald an din istorie. Unde se află România pe harta încălzirii globale

  • 2019 a fost cel mai cald an pentru Europa din istoria măsurătorilor
  • În medie, temperaturile actuale sunt cu 2 grade Celsius mai ridicate decât cele înregistrate la începutul anilor 1900 în aceeaşi perioadă
  • Prin comparaţie, media globală este cu un grad mai mică decât cea din Europa

Europa se încălzeşte mai rapid decât media globală, arată noile date publicate de specialiştii World Meteorological Organization şi de cei ai Institutului European Copernicus. Aceştia notează că 2019 a fost cel mai cald an pentru Europa din istoria măsurătorilor, dar şi că media europeană este cu două grade Celsius mai mare decât era la începutul anilor 1900. Datele au fost publicate cu ocazia aniversării a 50 de ani de „Ziua Pământului”, relatează Mediafax.

Potrivit Institutului European Copernicus, 11 din cei mai călduroşi 12 ani înregistraţi în Europa au fost consemnaţi după anul 2000.

„Europa se încălzeşte mai rapid decât o arată media globală”, a afirmat şi profesorul Rowan Sutton, director în cadrul Centrului Naţional Britanic pentru Ştiinţe Atmosferice.

„Sunt două motive pentru asta. Primul este că zonele continentale se încălzesc mai rapid decât oceanele, iar al doilea priveşte nivelul de poluare din aer, care a contribuit la acest fenomen”, a adăugat el.

Aceste statistici sunt îngrijorătoare şi pentru semnatarii Acordului Climatic de la Paris, care în 2019 s-au angajat să păstreze media temperaturilor sub cele două grade Celsius adăugate ei în ultimul secol.

Alţi cercetători notează că deşi activitatea oamenilor şi a economiei a scăzut, iar unii notează că odată cu ele şi poluarea, situaţia nu este chiar aşa.

„Deşi poluarea cauzată de activităţile economice a scăzut ca urmare a acestei pandemii, cantitatea de CO2 din atmosferă nu dispare peste noapte. Impactul aceste încălziri va fi resimţit decenii sau secole”, a spus si prof. Daniela Schmmidt, de la Unviersitatea din Bristol.

ROMÂNIA PE HARTA CLIMATICĂ A EUROPEI

Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (EUMETSAT) a publicat o hartă climatică a Europei privind anomaliile de temperatură înregistrate la orele cu când căldura soarelui este cea mai puternică.

Vezi şi

Cele mai multe cazuri noi confirmate azi sunt în Bucureşti. Argeş și Braşov vin tare din urmă

Municipiul Bucureşti (143), judeţul Argeş (98) şi judeţul Braşov (91) sunt zonele cu cele mai …

loading...