Foto: internet-access-guide.com

Povestea Wi-Fi și Bluetooth. Cum s-a ajuns la aceste denumiri

Tehnologia Wi-Fi este considerată una dintre cele mai importante descoperiri recente, dar foarte puţini oameni ştiu cum a ajuns să se numească aşa.

Denumirea tehnică a tehnologiei este „IEEE 802.11x”. Inginerii şi-au dat seama, însă, că utilizatorii nu vor putea ţine minte acest nume, aşa că au căutat unul mai simplu. Aşa s-a ajuns la „Wi-Fi”, potrivit autorului Alex Hills, citat de publicaţia Scientific American, relatează Mediafax.

Mulţi utilizatori cred că este vorba despre o prescurtare de la „Wireless Fidelity”. Nu este cazul.

Cei care au dezvoltat tehnologia au ales „Wi-Fi” fără un motiv anume. Mai mult, numele e uşor de pronunţat şi seamănă cu un termen deja existent din domeniul audio, respectiv Hi-Fi (High Fidelity).

Alte denumiri din tehnologie sunt bazate pe ceva. De exemplu, sursa de inspiraţie pentru numele şi simbolul „Bluetooth” a fost o veche piatră din Danemarca. Totul a început cu nişte rune inscripţionate pe o piatră din Jelling, Danemarca. Aceasta a fost pusă pe vremea lui Harald „Blåtand” Gormsson, un rege danez din secolul 10 care a unit mai multe teritorii din Danemarca şi Norvegia.

Numele Blåtand se traduce „Bluetooth” (Dintealbastru) în engleză. Monarhul avea obiceiul să mănânce afine, care îi colorau dinţii. Peste 1.000 de ani, un inginer de la Intel a auzit de povestea lui Blåtand, iar aşa a apărut simbolul inspirat de două din runele de pe pietre, care reprezintă iniţialele numelui regelui.

Vezi şi

România și Danemarca sunt ţările din UE cu cele mai puţine autovehicule furate

Ţările membre UE cu cele mai puţine autovehicule furate în perioada 2015-2017 au fost Danemarca …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.