Julian Assange, în stare gravă. Fondatorul WikiLeaks ar putea muri în închisoare

Peste 60 de medici au semnat o scrisoare deschisă, susţinând că starea de sănătate a fondatorului WikiLeaks Julian Assange s-a înrăutăţit atât de mult încât acesta ar putea muri în închisoarea de maximă securitate în care se află în Marea Britanie, scrie The Guardian, preluat de Mediafax.

Australianul în vârstă de 48 de ani încă se luptă cu încercările Statelor Unite de a-l extrăda din Marea Britanie, Assange fiind acuzat în baza Actului de Spionaj care ar putea să-l trimită în spatele gratiilor timp de 175 de ani.

În scrisoarea trimisă secretarului de stat britanic Priti Patel, medicii au făcut apel pentru mutarea lui Assange din închisoarea din sud-estul Londrei, scrie The Guardian.

Medicii şi-au susţinut declaraţiile cu ajutorul unor „mărturii cutremurătoare”, obţinute într-o apariţie în instanţă pe 21 octombrie şi a unui raport scris de Nils Melzei, raportorul special privind tortura, de la Naţiunile Unite.

Expertul în drepturile omului a spus că „expunerea continuă a lui Assange la abuz îl va costa viaţa”.

Assange a folosit WikiLeaks pentru a publica documente militare şi diplomatice clasificate în 2010, care relatează despre bombardările SUA în Afghanistan şi Iraq, evenimentele devenind mai apoi jenante pentru Washington.

„Scriem această scrisoare deschisă, în calitate de medici, pentru a ne exprima îngrijorările legate de sănătatea fizică şi mentală a lui Julian Assange”, au transmis cei 60 de specialişti în documentul ce conţine 16 pagini.

„Assange are nevoie urgentă de evaluare medicală de specialitate asupra stării sale de sănătate fizică şi psihică”, au scris aceştia.

„Orice tratament medical ar trebuie administrat într-o instituţie echipată corespunzător. În cazul în care acest lucru nu are loc, avem motive să credem că Assange ar putea muri în închisoare. Situaţia medicală curentă este astfel urgentă. Nu avem timp de pierdut”, au mai scris medicii.

La prima sa apariţie publică după şase luni, în faţa instanţei în octombrie, Assange era vizibil afectat. În plus, fondatorul Wikileaks părea confuz şi nu reuşea să-şi amintească ziua de naştere, iar la sfârşitul audierii i-a spus judecătorului că nu a înţeles ce s-a întâmplat la apariţia în instanţă.

De asemenea, Assange s-a plâns de condiţiile din închisoare. Aceasta a fost prima sa apariţie de când a fost extras din Amabasada Ecuadorului la Londra, în aprilie 2019.

Vezi şi

INTERVIU – Teoriile despre RASISM şi PROTESTELE din SUA, date peste cap

Foarte critic impotriva ideologiei „Black Lives Matter”, acest profesor afro-american de ştiinţe politice la Kentucky …

loading...