robert mugabe

A murit Robert Mugabe. Fostul preşedinte al Zimbabwe, prieten cu Nicolae Ceauşescu, avea de 95 de ani

Robert Mugabe, fostul preşedinte al statului Zimbabwe şi primul ales în urma proclamării independenţei, în 1980, a murit vineri la vârsta de 95 de ani, relatează site-ul postului BBC.

Familia lui Robert Mugabe a anunţat că acesta a murit în Singapore, unde primea îngrijiri medicale pentru problemele de sănătate.

Robert Mugabe a fost cel mai longeviv lider african, demisionând în 2017.

Robert Mugabe, care a condus statul Zimbabwe de la proclamarea independenţei, în anul 1980, a demisionat în 2017, după o acţiune a armatei şi o răsturnare politică, în contextul în care armata preluase puterea iar propriul partid îi retrăsese încrederea.

Mandatul de aproape 40 de ani al fostului lider a fost marcat de vărsare de sânge, persecuţie a adversarilor politici şi fraude electorale.

Robert Mugabe a avut legături cu Nicolae Ceauşescu, iar România socialistă a fost unul dintre principalii susţinători ai noului stat independent.

Născut în Rhodesia de atunci, Mugabe a cofondat Uniunea Naţională Africană din Zimbabwe (ZANU) în 1963, o mişcare de rezistenţă împotriva guvernării coloniale britanice. A fost închis pentru comentarii antiguvernamentale între 1964 şi 1974.

El a devenit prim-ministru în 1980 al noii Republici Zimbabwe şi şi-a asumat rolul de preşedinte şapte ani mai târziu. În 2000, a condus o campanie de evacuare a fermierilor albi, care a fost dată zimbabweenilor negri şi a dus la foamete.

Menţinut la putere, prin alegeri controversate, Mugabe a fost forţat să demisioneze în noiembrie 2017, la 93 de ani. Demisia sa a declanşat sărbători în întreaga ţară de 13 milioane de locuitori, dar pentru fostul lider a fost un act „neconstituţional şi umilitor” de trădare din partea partidului şi oamenilor săi.

CITEŞTE ŞI:

Vezi şi

Blestemul vitezei. Vedetă TV din „Myth Busters”, moartă la 36 de ani – VIDEO, FOTO

Jessi Combs, pilot profesionist şi vedetă TV, cunoscută pentru emisiuni precum „Myth Busters” şi „Overhaulin”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.