foto Reuters

SONDAJ EUROPARLAMENTARE | Franţa: Partidul condus de Marine Le Pen, pe primul loc în intenţiile de vot, înaintea formaţiunii lui Macron

Partidul condus de Marine Le Pen, Adunarea Naţională (RN, fostul Front Naţional), se află pe primul loc în ce priveşte intenţiile de vot ale francezilor la scrutinul de la 26 mai pentru Parlamentul European, devansând formaţiunea prezidenţială La Republique En Marche (LREM), indică un sondaj Ipsos dat publicităţii duminică şi preluat de Reuters, relatează Agerpres.

În favoarea partidului lui Marine Le Pen s-au pronunţat 22% dintre respondenţi, în timp ce pentru formaţiunea preşedintelui Emmanuel Macron şi-au exprimat intenţiile de vot 21,5%.

Este pentru prima dată când fostul Front Naţional depăşeşte în intenţiile de vot la scrutinul pentru PE partidul lui Macron.

Sondajul, la care au luat parte 1.500 de persoane, a fost realizat în zilele de 2-3 mai pentru France Television şi Radio France, după ce Macron a anunţat o serie de propuneri, printre care o relaxare fiscală echivalentă cu 5 miliarde de euro, într-o tentativă de liniştire a mişcării de protest a ‘vestelor galbene’.

Sondajul precedent al Ipsos, întreprins în intervalul 18-22 aprilie, a creditat LREM cu un scor de 23%, iar RN cu 22%.

Nemulţumirea faţă de creşterea economică lentă, ameninţările de securitate reprezentate de militanţi islamişti şi reacţiile împotriva migranţilor au alimentat sprijinul pentru naţionalişti în multe state europene.

Partidul condus de Marine Le Pen şi alte formaţiuni eurosceptice şi antiimigraţie îşi propun să-şi unească forţele după alegerile pentru Parlamentul European.

Vezi şi

Condamnat la pedeapsa capitală pentru că şi-a ucis cei cinci copii

Un american în vârstă de 37 de ani a fost condamnat joi la pedeapsa capitală …