foto Michael Singley/US Navy via AP

Iranul consideră că prezenţa militară a Statelor Unite în Golful Persic este o ţintă, nu o ameninţare

Administraţia de la Teheran obişnuia să considere prezenţa militară a Statelor Unite în Golful Persic o ameninţare, dar acum o consideră o ţintă, a transmis amiralul Hajizadeh, conducătorul diviziei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, conform Reuters, citat de Mediafax.

În contextul amplificării tensiunilor între SUA şi Iran, şi citând ameninţări neprecizate venite dinspre Teheran, prezenţa militară americană în Orientul Mijlociu a fost întărită, inclusiv prin trimiterea în zonă a mai multor bombardiere strategice B-52 şi a grupului naval al portavionului USS Abraham Lincoln.

„Un portavion cu aproximativ 40-50 aeronave şi 6.000 de militari reprezenta o ameninţare serioasă în trecut, dar acum îi considerăm o ţinţă. Ameninţările s-au transformat în oportunităţi”, a transmis amiralul Hajizadeh.

„Dacă americanii fac vreo mişcare, îi vom lovi”, a adăugat amiralul.

Administraţia islamistă de la Teheran a refuzat, vineri, orice dialog cu Statele Unite, iar un cleric iranian a ameninţat că portavion american ar putea fi atacat, în contextul amplificării tensiunilor bilaterale.

În contextul tensiunilor generate de sancţiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian, preşedintele SUA, Donald Trump, s-a arătat deschis negocierilor cu regimul de la Teheran. „Ceea ce aş vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Gardienii Revoluţiei din Iran au transmis miercuri că nu vor exista negocieri cu Statele Unite. „Nu vor fi deloc negocieri cu America”, a declarat generalul iranian Yadollah Javani, citat de agenţiile de presă Tasnim şi Associated Press. La rândul său, un cleric islamic radical din Iran, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, a avertizat că portavionul trimis de SUA în Golful Persic poate fi „distrus cu o singură rachetă”.

Vezi şi

Politicianul american care promite că va vindeca cancerul dacă va ajunge preşedinte – VIDEO

Fostul vicepreşedinte al SUA, Joe Biden, susţine că, în cazul în care va ajunge preşedinte, …