Începe sezonul socatei. Iată rețeta tradițională și beneficiile pentru sănătate

Socată rețeta tradițională. Recomandăm să evitați utilizarea socului aflat pe marginea drumurilor foarte circulate de maşini și poluate!

Socată rețeta tradițională. Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afecțiuni: digestive (au proprietăți diuretice şi laxative), respiratorii (răceală, gripă şi bronşită), dermatologice, oculare, afecţiuni reumatice, cardiace sau de nutriţie (în curele de slăbire).

Pentru a prepara socata aveţi nevoie de 14 flori mari de soc cât mai parfumate (cam cât palma), 10 litri de apă minerală plată (ieşiti bine la preţ dacă luaţi două bidoane de câte 5 l fiecare), 4 lămâi, 1 kg de zahăr brun, 10-12 boabe mari de orez pentru fermentaţie (se pot pune şi 5g de drojdie proaspată dar, din ce am testat, gustul de soc pare mai „curat” atunci când folosim boabe de orez) şi, pentru un gust răcoritor desăvârşit…, câteva frunze de mentă proaspătă atunci când o serviţi.

Socată rețeta tradițională. Cele mai parfumate sunt florile de soc din paduri, asa ca daca aveti posibilitatea de a le procura, va sfatuim sa le alegeti pe acestea.

Socată rețeta tradițională. Mod de preparare socata

Cele 14 flori de soc se pun într-un borcan de 10 litri sau doua vase 5 litri fiecare curate, fara urme de grasime pe ele si in care sa incapa, in mod egal, cate 5 l de apa si sa mai ramana putin loc pentru zahar si lamai, se adauga apa şi lamaile taiate felii si stoarse bine de sucul lor in apa. Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca 3-4 zile. Puneti capac la borcan sau la vasele folosite insa nu le inchideti complet pentru a le lasa sa „respire”. In aceste trei zile compozitia trebuie mestecata de cel putin doua ori pe zi.

Socată rețeta tradițională. Cand apa devine galbuie si mirosul este foarte bun iar daca luam cu o lingura si gustam putin, cadem in extaz in fata finetii si bunatatii acestei bauturi

Apoi sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o panza de tifon, se pune în sticle cu dop/capac si se depozitază la frigider sau in camara de alimente in loc intunecos si rece.

Sucul in sticle se aciduleaza, deci atentie, daca deschideti o sticla care a stat mai mult timp, sa nu o agitati inainte pentru ca exista riscul ca la desurubare sa tasneasca afara exact ca si sampania.

Socată rețeta tradițională. Socata se serveste rece iar in zilele calduroase puteti adauga in pahare si 2-3 frunze de menta proaspata ce vor impresiona musafirii punctand atat la gust cat si la aspectul estetic.

Sursa: frunza-verde.ro

loading...