Venezuela în beznă. Locuitor din Caracas: „Este un oraş al umbrelor” – VIDEO

Pana masivă de curent cu care s-a confruntat Venezuela în ultimele trei zile ar fi dus la moartea a 15 pacienţi dependenţi de dializă, a declarat pentru AFP reprezentantul unui ONG, potrivit Mediafax.

„Am înregistrat 15 decese din cauza absenţei dializei”, a menţionat Francisco Valencia, directorul organizaţiei non-guvernamentale de sănătate Codevida.

Potrivit acestuia, dacă penele de curent vor continua, mai mult de 10.200 de pacienţi dependenţi de dializă „ar putea muri”.

„Este un oraş al umbrelor”. Aşa descrie atmosfera din Caracas, sub asediul întunericului, Alejandro Guzman, un avocat de 26 de ani, relatează The Guardian. „Simţi o tăcere profundă de jur împrejur”.

În unele zone din capitala venzuelană electricitatea a început să revină treptat. Dar locuitorii, temându-se de un nou colaps al curentului, continuă să îşi stocheze în case rezerve de apă şi alimente din puţinele care mai există pe rafturile magazinelor.

„Venezuela este pe marginea prăbuşirii totale”, a scris pe Twitter fostul preşedinte al Boliviei, Jorge Quiroga, descriind criza umanitară în tonuri apocaliptice. „În câteva ore, distopia suprarealistă din Mad Max s-ar putea dezlănţui”.

O serie de informaţii neconfirmate încă fac referire la un număr incert de nou-născuţi care ar fi murit din cauza penei de curent în oraşul Macaraibo, din vestul ţării.

Între timp, poliţia a reţinut peste 50 de persoane care încercau să jefuiască un supermarket din Caracas. Tentativa de jaf s-a petrecut duminică într-un cartier sărac.

Duminică, Maduro a acuzat Statele Unite şi alte puteri internaţionale de această situaţie. Departamentul de Stat de la Washington a respins categoric acuzaţiile.

Preşedintele de la Caracas afirmând că pana masivă de electricitate a fost cauzată de un „atac cibernetic internaţional”.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste faţă de regimul preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a sute de manifestanţi.

Vezi şi

Ai fost afectat de o pană de curent? Vei putea primi bani de la operatorul de energie electrică

ANRE a aprobat în şedinţa Comitetului de reglementare de marţi o decizie prin care impune …

loading...