A început retragerea trupelor americane din Siria. SUA ameninţă Turcia cu „devastarea” economică dacă îi atacă pe kurzi

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat duminică spre luni că a început operaţiunea de retragere a trupelor americane din Siria şi a avertizat că va „devasta” Turcia din punct de vedere economic dacă atacă kurzii sirieni, relatează Mediafax.

„A început îndelung amânata retragere din Siria, în timp ce lovim puternic, şi din mai multe direcţii, micul teritoriu ISIS rămas. Vom ataca din nou de la baza existentă din apropiere dacă se va reface”, se afirmă într-un mesaj postat pe Twitter de liderul de la Casa Albă.

În luna decembrie, Donald Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria şi diminuarea efectivelor militare din Afganistan. Preşedintele SUA a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, au afirmat oficiali americani. Statele Unite vor retrage trupele din Siria „în ritmul adecvat”, a afirmat, săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump, subliniind că operaţiunile antiteroriste vor continua.

„Vom devasta Turcia din punct de vedere economic dacă îi atacă pe kurzi (…) De asemenea, nu este de dorit ca kurzii să provoace Turcia”, a adăugat Trump.

John Bolton, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Donald Trump a afirmat că Statele Unite nu vor putea retrage trupele din Siria până nu vor fi primite asigurări din partea Turciei că nu vor fi atacate grupurile insurgente kurde susţinute de Washington, sugerând că efectivele militare americane vor mai rămâne pe teren câteva luni sau câţiva ani, relatează cotidianul The New York Times.

„Rusia, Iranul şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii pe termen lung a SUA de distrugere a ISIS în Siria – duşmani naturali. De asemenea, şi noi am avut de câştigat, dar acum este momentul să ne aducem trupele înapoi acasă. Stop războaielor nesfârşite!”, a mai afirmat preşedintele SUA.

Vineri, un oficial militar citat de cotidianul USA Today a anunţat că Armata Statelor Unite a început retragerea efectivelor militare din Siria. Acesta nu a oferit detalii operaţionale despre retragerea din Siria, unde sunt aproximativ 2.000 de militari americani.

Vezi și

Scenariu de război: NATO va desfăşura 300.000 de oameni pe flancul său estic pentru a preveni un atac rusesc din direcţia Belarus şi Kaliningrad

Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a declarat luni Ministerul Apărării german, …