foto alexedmans.com

Germania se pregăteşte pentru toate scenariile de Brexit

Germania speră că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană într-un mod ordonat, însă Berlinul este pregătit inclusiv de posibilitatea ca Londra să părăsească Blocul comunitar fără să ajungă la un acord cu UE, a declarat Olaf Scholz, ministrul german de Finanţe, potrivit agenţiei Reuters, preluată de Mediafax.

„Un Brexit necontrolat ar fi cel mai prost rezultat pentru Europa, dar mai ales pentru Marea Britanie, pentru că ar lovi puternic economia britanică”, a declarat Scholz, într-un interviu pentru publicaţia Passauer Neue Presse.

„Ne pregătim foarte atent pentru ambele opţiuni, Brexit controlat şi necontrolat”, a mai spus oficialul german, precizând că Berlinul „poate şi va gestiona” provocările generate de cele două scenarii.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Printre temele nerezolvate se numără dreptul navelor europene de a pescui în apele teritoriale britanice, statutul provinciei britanice Gibraltar şi viitoarele relaţii comerciale. De altfel, Pedro Sanchez, a avertizat de mai multe ori că Madridul va vota împotriva acordului între UE şi Marea Britanie pe tema Brexit dacă textul referitor la statutul Gibraltarului nu va fi modificat.

Mai mult, proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici, astfel că nu este clar dacă proiectul va fi aprobat de Parlamentul de la Londra.

Vezi şi

Confesiunile unei stewardese de lux. Ce se petrece la bordul avioanelor cu care zboară milionarii

Stewardesa Kimberly Benton lucrează în industria aviatică de aproape nouă ani şi spune că pasiunea …