Conflict RUSIA-UCRAINA | Moscova a făcut publice înregistrări video cu mărturiile a trei marinari ucraineni reţinuţi în Strâmtoarea Kerci, în timp ce la Kiev s-a aprobat legea marțială

Autorităţile ruse au făcut publice mai multe înregistrări video în care apar trei marinari ucraineni de pe navele sechestrate de Rusia în Marea Neagră, doi dintre ei afirmând că navele au ignorat somaţiile navelor ruseşti şi au încercat să intre în Strâmtoarea Kerci, relatează cotidianul Kyiv Post, citat de Mediafax.

Fiecare dintre cei trei marinari – Andriy Drach, Serhiy Tsybizov, Volodymyr Lisoviy – reprezintă una dintre cele trei nave ucrainene. Aceştia sunt înregistraţi separat, fiecare într-un loc diferit.

Mărturiile lor contrazic informaţiile transmise de guvernul ucrainean. Doi dintre ei spun că navele lor au încercat să intre în strâmtoarea Kerci ignorând ordinele navelor ruseşti de a se opri.

Comandamentul militar al Ucrainei a transmis că marinarii ar fi mărturisit în urma presiunii sau a torturii, iar mărturiile lor trebuie văzute „cu înţelegerea” acestor factori.

Parlamentul ucrainean a aprobat luni seară, cu 276 de voturi, impunerea unei legi marţiale de 30 de zile, începând cu 28 noiembrie până pe 27 decembrie, în 10 regiuni învecinate cu Rusia şi cu regiunea transnistreană din Republica Moldova ocupată de Rusia.

Aceste regiuni sunt Odesa, Mykolayiv, Kherson, Zaporizhzhya, Luhansk, Donetsk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv şi Vinnitsya.

Garda de Coasta a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei a atacat şi a confiscat trei bărci navale din Ucraina pe 25 noiembrie, după ce navele ucrainene au încercat să meargă de la Marea Neagră în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci, controlată de ruşi. Şase marinari ucraineni au fost răniţi în filmări. Cele trei nave ucrainene au fost transportate în portul Kerci din Crimeea anexată. Şeful Statului Major al Ucrainei a declarat că la bordul navei ucrainene s-au aflat 23 de ofiţeri navali.

Atacul a fost punctul culminant al tensiunilor de lungă durată din strâmtoarea Kerci, deoarece Rusia a preluat de facto controlul asupra strâmtorii care ar trebui utilizată în mod obişnuit de cele două naţiuni, conform unui acord bilateral din 2003.

Autorităţile ruseşti au susţinut că navele ucrainene au provocat atacul prin încălcarea „zonei interzise”.

Vezi şi

Confruntări masive de stradă la Jakarta. Cel puțin 6 morți – VIDEO

Cel puţin şase persoane au murit în Jakarta, în urma confruntărilor de miercuri între forţele …